U trendu

Zar je dotle došlo?: Srbi se zbog krize odriču piva

Članice Udruženja pivara Srbije, i pored investiranih 236 miliona evra, susreću se sa veoma negativnim trendom u poslednjih osam godina i trpe značajan pad tržišta od čak 14,59 odsto, kao i pad potrošnje, saopšteno je danas iz tog Udruženja.

Pivarska industrija Srbije je, kako navode, zahvaljujući prevelikim nametima, kao i ekonomskoj krizi, u periodu od 2008. do 2014. godine pretrpela značajan pad tržišta od čak 14,59 odsto, pad potrošnje od 12,5 odsto, dok je broj zaposlenih čijem poslu je doprinosio pivski sektor smanjen za čitavih 4.285 radnih mesta.

Članice Udruženja pivara Srbije pokrivaju 98 odsto domaćeg tržišta i upošljavaju direktno i indirektno više od 17.000 ljudi, a 92 odsto svojih sirovina nabavljaju lokalno, sa, kako smatraju, direktnim uticajem na sprsku privredu i poljoprivredu.

Udruženje pivara Srbije na prvom je Međunarodnom naučnom simpozijumu o pivu, pivarstvu i hmeljarstvu predstavilo stanje pivarske industrije u Srbiji prema studiji koju je revizorska kuća realizovala 2016.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.