U trendu

Zašto su neki zapadni lideri zaobišli ovogodišnji Davos?

BEOGRAD – Izostanak lidera SAD, Britanije, Francuske, Kine…sa Svetskog ekonomskog foruma u Davosu može se, prema oceni domaćih analitičara, tumačiti kao pokušaj velikih lidera da se iz fokusa svetske javnosti skrajnu aktuelne globalne teme poput zategnutih trgovinskih odnosa SAD i Kine, nove recesije i sve izraženije socijalne nejednakosti na planeti.

Tako su Donald Tramp, Vladimir Putin, Tereza Mej, ali i Emanuel Makron i Si Điping ovaj put „ostali kod kuće“, a mediji otvorili pitanje – da li su za njih domaće muke važnije od globalnih ekonomskih pitanja?

Tako, direktor za naučno-istraživacki razvoj Ekonomskog instituta u Beogradu Ivan Nikolić, u svetlu sve izraženijih socijalnih tenzija u velikom broju zemalja proteklih godina vidi i odsustvo francuskog predsednika Makrona, u čijoj zemlji socijalni građanski bunt poslednjih meseci uzima maha.

Čini se, dodaje, da nezadovoljstvo ljudi nejednakom raspodelom svetskog bogatstva postoji u velikoj meri i u Nemačkoj i Americi.

„Najgore je što se sve to dešava u trenutku koji se čini kao korak ka novoj globalnoj krizi“, kaže Nikolić za Tanjug.

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u ponedeljak, dan uoči svečanog otvaranja Svetskog ekonomskog foruma, da svetska ekonomija slabi brže nego što se očekivalo.

Da je svet „na ivici“ nove recesije možda najbolje pokazuje istraživanje konsultantske kuće PrajsvoterhausKupers (PwC), koja zaključuje da je među korporativnim liderima sveta prisutan „rekordan skok pesimizma“ zbog trgovinskih sporova, usporavanja globalnog rasta i gubitka benefita od poreske reforme predsednika SAD Donalda Trampa.

„Politička neizvesnost“ – nova metrička kategorija uvedena ove godine – našla se na drugom mestu kao rizik koji ugrožava poslovanje, pokazalo je istraživanje.

Kombinacija klimatskih promena, nejednakosti u prihodima, tehnologije i geopolitike predstavljaju egzistencijalnu pretnju čovečanstvu, pa je zato želja globalne javnosti da lideri pronađu nove načine za zajednicki rad, rekao je u Davosu Klaus Švab (Klaus Sćwab), osnivač i izvršni direktor Svetskog ekonomskog foruma.

Profesor Mihailo Crnobrnja smatra da bez obzira što predsednici ekonomski najrazvijenijih zemlja na svetu nisu prisutni ove godine u Švajcarskoj, o važnim temama će se sigurno raspravljati na Forumu, ali i marginama skupa, tokom bilateralnih susreta.

„Ovaj Davos će biti više na nivou stručnog, nego poličkog skupa, što je vrlo čest slučaj“, rekao je Crnobrnja za Tanjug.

„Svađa“ SAD sa brojnim spoljnotrgovinskim partnerima poput Meksika, Kanade, ali i EU neće biti toliko u fokusu pažnje javnosti, smatra Crnobrnja.

„Njujork tajms“ (NYT), koji se bavi ekonomskim aspektom Foruma, ističe kako se u Davosu govori o „alarmantnom pismu“ milijardera i investitora Seta Klarmana, u kojem je ukazao na globalne društvene tenzije, rastuće nivoe dugovanja, te povlačenje američkog liderstva.

Klarman upozorava na to da političke i društvene podele širom sveta mogu završiti ekonomskom katastrofom.

Odsustvo pojedinih svetskih lidera ukazuje na atmosferu u kojoj se održava ovogodišnji forum: svet u nemirima, širenje anti-institucionalnih stavova, populističke politike, ocenio je Fajnenšel tajms.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.