U trendu

Zatvara se fabrika 'Adient siting' u Kragujevcu

Fabrika „Adient siting“, snabdevač „Fijata“ sedištima za automobila, koja je 11 godina radila u Industrijskoj zoni Grošnica, prestaće sa radom do kraja februara.

Prema saznanjima „Kragujevačkih novina“, Fijat nije planirao Adient kao dobavljača opreme za novi model automobila, pošto će, navodno, sam praviti sedišta.

Oko 140 zaposlenih ne radi već godinu i po, a oni koji nisu pristali da odu na rad u inostranstvo primali su minimalac, koji će dobijati do kraja narednog meseca.

Kako je za Kragujevačke rekao Vuk Arsić, koji je zaposlen u toj firmi, radnicima se nudi da konkurišu za prelazak u „Fijat” ili da se prijave za socijalni program, odnosno otpremnine, a one su do 600.000 dinara.

Za prelazak u „Fijat“, gde mogu da prime 70 do 80 ljudi, prijavila se, koliko on zna, većina radnika iz proizvodnje, dok ostali čekaju otpremnine.

„Firma ‘Adient’ je montirala sedišta od svojih dobavljača koji su dostavljali metalne i ostale delove. Po mom mišljenju, sedišta su bila najskuplji deo koji je ‘Fijat’ ugradjivao u svoja vozila, jer je ostale glavne delove dobijao iz Italije. Ali, sada je doneta odluka da sedišta za novi model koji treba da počne ove godine, izradjuju sami“, rekao je sagovornik „Kragujevačkih novina“.

„Adient“ je američka firma iz Nju Džersija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar