U trendu

Zatvaranje termoelektrana u svetu sporije od očekivanog

BEOGRAD – Nakon završetka klimatskog samita u Glazgovu još 370 termoelektrana na ugalj dobilo je određen datum zatvaranja, čime je ukupan broj termoelektrana u svetu koje imaju jasan rok trajanja porastao na 750, navodi se u izveštaju Istraživačkog centra za energetiku i čist vazduh (CREA), prenosi portal klima101.rs.

Još 1.600 trenutno operativnih termocentrala je pokriveno nekom vrstom dugoročnog plana za dostizanje karbonske neutralnosti sredinom 21. veka, ali za njih još uvek nisu navedeni tačni datumi i konkretni planovi za zatvaranje, navodi CREA.

Dodaje se da je više od 40 zemalja u Glazgovu potpisalo sporazum po kome će razvijene zemlje do 2030. prestati da upotrebaljvaju uglj, a zemlje u razvoju do 2040. godine.

Ovi rokovi su usklađeni sa preporukama Međunarodne agencije za energetiku, a među potpisnicama sporazuma su i veliki potrošači uglja poput Poljske, Vijetnama i Ukrajine.

Glavni investitori u termoelektrane Kina, Japan i Južna Koreja su uz ostale zemlje članice G20 i OECD-a obećale da će u narednom periodu u potpunosti obustaviti finansiranje novih termoelektrana u inostranstvu, navodi CREA.

Dodaje se da je Južna Afrika, koja svoj elektroenergetski sektor zasniva gotovo isključivo na ulglju, dogovorila sa EU, SAD i Velikom Britanijom osnivanje fonda od 8,5 milijardi dolara koji bi trebalo da pomogne njenu energetsku tranziciju.

CREA navodi da je Fond za klimatske investicije najavio pokretanje pilot projekta od dve milijarde dolara za energetsku tranziciju Indije, Indonezije i Filipina, a sličan dogovor Indonezija i Filipini su napravili i sa Azijskom razvojnom bankom.

U izveštaju CREA se navodi i da će otežano finansiranje i klimatske promene verovatno dovesti do obustavljanja izgradnje 88 novih termoelektrana ukupne snage 90 gigavata, što je oko dve trećine svih planiranih projekata za elektrane na ugalj izvan Kine.

U izveštaju piše da su najveća potrošača uglja na svetu, Kina i Indija, obećale dostizanje karbonske neutralnosti do 2060. odnosno 2070. godinem, ali da se još uvek nisu napravile konkretne korake u tom pravcu.

CREA procenjuje da prelazak sa uglja na obnovljive izvore energije nije dovoljno brza da bi se ispunili ciljevi Pariskog sporazuma, jer bi svega 250 termoelektrana u zemljama OECD-a trebalo da bude zatvoreno do 2030, dok u manje razvijenim zemljama koje imaju vremena da svoje elektrane na ugalj zatvore do 2050. taj rok planira da ispoštuje tek 130 termoelektrana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar