U trendu

Zatvorene poslovnice Sberbank u Sloveniji

LJUBLJANA – Poslovnice ruske Sberbank u Sloveniji od danas su zatvorene, usluge te banke su privremeno ograničene samo na kartično poslovanje, pri čemu je podizanje novca na bankomatima limitirano na 400 evra dnevno, saopštila je centralna banka Slovenije.

U saopštenju Banke Slovenije se dodaje da ostale usluge Sberbank Slovenija neće biti dostupne do srede ujutro.

„Za komitente to znači da se od ponedeljka do srede ujutro poslovanje Sberbanke ograničava samo na poslovanje s platnim karticama. Ostale usluge privremeno neće biti na raspolaganju, a poslovnice će biti zatvorene. U međuvremenu ćemo potražiti odgovarajući način za spasavanje banke, kako bi se omogućilo nesmetano poslovanje svih njenih komitenata“, navodi slovenačka centralna banka, a prenosi agencija STA.

Ove mere su usledile nakon što je Evropska centralna banka (ECB) saopštila u nedeljnu uveče da grupa Sberbank Jurop Beč, uključujući njene filijale u Sloveniji i Hrvatskoj, „propada ili će verovatno propasti“, jer verovatno neće moći da izmiri obaveze na vreme zbog pogoršane likvidnosti.

ECB i Jedinstveni odbora za sanaciju su doneli stoga odluku o kratkorocnom moratorijumu na poslovanje Sberbank Jurop i njenih podružnica.

Slovenačka centralna banka je podsetila da je Sberbank jedina banka u Sloveniji koja je u ruskom vlasništvu, te da sve ostale banke u toj zemlji posluju normalno.

Sberbank Slovenija se takođe oglasila danas na svom veb sajtu porukom da je „u svetlu nedavnih geopolitičkih događaja“ u vrlo kratkom vremenskom roku zabeležila znatan odljev sredstava klijenata, da su ostale usluge banke privremeno nedostupne, poslovnice zatvorene, te da se traže rešenja kako bi se osigurao nesmetan rad svih klijenata.

Narodna banka Srbije je, podsećamo, saopštila danas da se mere ECB ne odnose na Sberbank Srbija, da je ta banka visoko likvidna i dobro kapitalizovana, i da posluje kao samostalno pravno lice sa sedištem u Republici Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.