U trendu

ZavrÅ¡en 7.samit „Makedonija2025“

SKOPLJE – Sedmi samit „Makedonija2025“ zavrÅ¡en je danas u Skoplju, uz poruku organizatora da će dijaspora nastaviti da pomaÅŸe stvaranje jače nacije i modernog druÅ¡tva.

Jedan od osnivača samita „Makedonija2025“ Majk Zafirovski, osnivač i predsednik Zaf grupe, član Borda direktora u kompaniji Boing i „The Blackstone“ grupi, poručio je učesnicima na zatvaranju da je samit bio jako uspeÅ¡an, te da je 400 učesnika i gotovo 100 govornika doprinelo sjajnoj atmosferi u kojoj su postavljena mnoga pitanja i pruÅŸeni mnogi odgovori.

On je podvukao da je za svaku oblast o kojoj se govorilo najvaÅŸnije krenuti od sebe i da ne treba razmiÅ¡ljati kako bismo voleli da se ljudi ponaÅ¡aju, već postaviti sebi pitanje da li se mi ponaÅ¡amo na način koji zahtevamo od drugih.

U sumiranju saveta za dobre liderske sposbnosti, Zafirovski ističe da je vaşna edukacija, meditacija, analiza i posmatranje sebe i drugih, povezivanje i motivacija.

„Ja imamo moto koji mi stoji kod kuće i u kancelariji – uradi sve Å¡to moÅŸeÅ¡ sa onim Å¡to imaÅ¡ za vreme koje imaÅ¡“, istakao je on.

Dodaje, da je samit i dalje ostao veran svojim ciljevima, izgradnja jače nacije, ekonomski rast, razvoj liderstva, pomoć dijaspore, transparentnost, demokratija i inkluzivno društvo.

On je rekao da je vaşno raditi na razvoju lokalnih poslova, na regulaciji, vladavini prava, korupciji, smanjenju javnih troškova.

„Makedonija je mlada zemlja, geografski mala, ali to moÅŸe biti jako pozitivno, jer je tako lakÅ¡e ići napred. Lokacija je idealna, nezaposlenost pada, infrastruktura je dobra, tako da se treba osvrnuti i na veliki broj uspeÅ¡nih priča koje imamo ovde“, zaključio je Zafirovski.

Samit je od 7. novembra okupio oko 400 učesnika i skoro 100 govornilka, iz više od 20 zemalja.

Samit „Makedonija2025“ je regionalna je platforma za razmenu znanja o najnovijim svetskim trendovima u poslovanju, tehnoloÅ¡ke inovacije, investicije i odgovorno liderstvo.

Organizacija „Makedonija 2025“ proslavila je 10.rođenadan i 7. samit.

Učesnici su bili diplomate, privrednici, direktori, akademici i poslovni stručnjaci iz dijaspore, zvaničnici i predstavnici međunarodnih organizacija i banaka.

Takođe, mislioci, vizionari i stručnjaci o temama relevantnima za globalnu ekonomiju, ali i za region.

Obuhvatio je takmičenje biznis ideja za mlade i srednjoÅ¡kolce, sesiju „Liderstvo kroz obrazovanje“ i predstavio inovativne kompanija.

Razmotrene su aktuelne teme – najveći izazovi globalne ekonomije, ali i lokalnih ekonomija poput trgovinskih ratova, problem masovne migracije i nedostatka stručne radne snage.

Učesnici su uporedili i strategije za privlačenje direktnih stranih ulaganja, a jedna od tema bile su i uspešne makedonske kompanije koje stiču međunarodno priznanje.

Pošto je Makedonija jedina zemlja u regionu koja je legalizovala uzgajanje kanabisa, predstavljena i jedna od prvih investicija u tom sektoru.

Obrađene su i teme iz oblasti digitalne transformacije u biznisu, razvoja inovacija i tehnologija, primene naprednih tehnologija u zdravstvu, razvoja veštačke inteligencije i zelene industrije kao generatora rasta.

Neke od glavnih tema sedmog samita „Makedonija2025“ bile su: ‘Digitalna transformacija kao mogućnost biznisa’, ‘Izgradnja inovacija i tehnoloÅ¡kih centara’, ‘Najsavremenije tehnologije primenjene u zdravstvu’, ‘Fin Tec h (financial tećnologies) i veÅ¡tacka inteligencija’ i ‘Zelena industrija kao generator rasta’.

Jedan od učesnika je bio i istaknuti profesor Kevin Muran koji predaje na svetski poznatoj biznis školi Kellogg Sc hool of Management.

Takođe, predstavljena su i najnovija istraÅŸivanja o nutricionizmu i reÅ¡avanju stresa radi bolje efikasnosti.

Ove godine je povodom 10. godiÅ¡njice organizacije „Makedonija2025“ organizovan i specijalna dobrotvorna večera, 8. novembra, koja je okupila istaknute pojedince i aktiviste dokazane u sferi humanitarizma i filantropije, kao Å¡to su Ana Divac, suosnivač Fondacije Vlade i Ana Divac, i Katarina Konstantinides.

Dr Antoni Kim iz Fondacije Heritage predstavio je kljucne pokretače velikog ekonomskog uspeha predsednika SAD Donalda Trampa, uključujući i poresku reformu koja je stvorila značajan pomak u tokovima novca.

Samit „Makedonija2025“ orgnanizuje globalna neprofitna organizacija koja je fokusirana na osnaÅŸivanje poslovne dijaspore za povezivanje sa domovinom.

Među govornicima na samitu su bila poznata imena poput: potpredsednik vlade i ministar zdravlja Libana GhaÅ¡an Hasbani, osnivač i generalni direktor „UniversalDoctor“ iz Å avajcarske Jordi Serano Pons, zatim osnivač i direktor u Kaiama – Centru za odrÅŸivi dizajn u Izraelu Iair Engel i drugi.

Učesnici će se sutra, u okviru samita, popeti na obliÅŸnju planinu Vodno pod motom „Climb with Leaders“.

Medijski partner Samita za region je novinska agencija Tanjug.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar