U trendu

Završen drugi sastanak radne grupe za Fijatove radnike, još nema konkretnih rešenja

Završen je, bez konkretnih rešenja, drugi sastanak radne grupe za radnike kragujevačkog Fijata, a pregovori će biti nastavljeni u ponedeljak, u Kragujevcu, preneli su večeras agenciji Beta predstavnici sindikata te fabrike.

Predstavnici sindikata i Fijatovih radnika su u vladi Srbije, na drugom sastanku, bili na pregovorima u okviru radne grupe za rešavanje pitanja oko socijalnog programa i odlaska radnika u inostranstvo.

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata FCA Saše Djordjevića, na drugom sastanku radne grupe pregovaralo se o radnicima iz takozvane „ranjive grupe“.

Naveo je da su to oni koji treba da budu zaštićeni i da ostanu u fabrici i u tranzicionom periodu, do početka proizvodnje električnog vozila 2024.

Djordjević je rekao agenciji Beta da je predloženo da kategorija zaštićenih koje prepoznaje zakon bude proširena.

Predlog je da se u toj grupi nadju i supružnici kako bi se omogućilo da jedan od njih ostane u  Fijatovoj fabrici u Kragujevcu, a drugi da može da se opredeli za odlazak u inostranstvo ili za otpremninu.

Naznačeno je da zaštićeni treba budu i radnici koji se nalaze u procesu vantelesne oplodnje, kao i roditelji dece sa invaliditetom.

Prema rečima Djordjevića, važno je da se svi „zaštićeni“ nadju „i na papiru“, odnosno da se formalno precizira ko sve spada u tu kategoriju.

On je rekao da ni danas nije pokrenuto pitanje visine otpremnine za Fijatove radnike, ali da će, kako je dodao, to svakako biti tema narednih sastanaka radne grupe.

Djordjević je ocenio da je mnogo pitanja koja ne mogu da se reše za jedan dan , „pa ni za tri ili pet“ dana .

Rekao je i da razume nestrpljenje radnika koji očekuju brza rešenja i odgovore, jer se, kako je podsetio, radi o njihovoj i sudbini njihovih porodica.

Djordjević je rekao da radna grupa nastavlja rad u ponedeljak u Kragujevcu.

Prvog dana rada radne grupe, juče u Beogradu, predloženo je da radnici koji ne žele da idu u inostranstvo, sačekaju „na birou“ zaposlenje u drugim firmama udaljenim najviše 50 kilometara od Kragujevca, a da za to vreme primaju minimalac.

Predstavnik Samostalnog sindikata „Fijat Plastik“, Zoran Miljković je  za agenciju Beta ocenio da mu se „ništa ne svidja“  kako teku pregovori u radnoj grupi, jer nema nikakvih konkretnih rešenja.

„Ukoliko u ponedeljak ne izadju sa konkretnim predlozima oko upošljavanja Fijatovih radnika koji ne žele da odu u inostranstvo, to znači da je radna grupa poslužila samo da se kupi vreme i onda krećemo u sredu, četvrtak u blokade i proteste“ rekao je Miljković.

Upozorio je da radnicima  koji se ne prijave za odlazak na rad u Stelantisovim fabrikama u inostranstvu prete otkazi koje će im poslodavac uručiti već 20. juna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar