U trendu

Završena izgradnja Dedinja 2, otvaranje do kraja godine

BEOGRAD – Izgradnja novog krila kardiovaskularne klinike „Dedinje“ građevinski je zavrÅ¡ena, u toku je nabavka opreme i očekuje se da bi objekat mogao da krene sa radom do kraja godine.

Novi objekat ukupne bruto površine oko 14.000 metara kvadratnih nalazi se sa zadnje strane postojećeg, a direktno spojeni po spratovima činiće jedinstvenu prostornu celinu, prenosi Beobuild.

Radovi na izgradnji novog krila počeli su na leto 2019. godine, a po vrednosti investicije predstvalja jedan od najvećih građevinskih projekata u sektoru zdravstva.

Insititut za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ jedan je od nosioca bolničke i nastavne funkcije u kardiohirurgiji, a trenutno se nalazi u zgradi koja pokriva oko 8.800 metara kvadratnih.

Dogradnja novog objekta predstavlja značajno proÅ¡irenje bolničkih kapaciteta, koji će uz najmoderniju tehničku i medicinsku opremu, imati dodatnih 108 leÅŸajeva za prijem korisnika klinike.

U suterenu objekta nalaziće se garaÅŸa za sluÅŸbena vozila, garderoba za 600 zaposlenih, centralna apoteka sa pratećim prostorijama, kao i tehničke prostorije (čileri, kompresori, vakuum i kiseoničke stanice). Prizemlje sadrÅŸi centralnu čekaonicu, kardioloÅ¡ko odeljenje poliklinike – 12 ambulanti, vaskularno odeljenje poliklinike – Å¡est ambulanti, magnetnu rezonancu, dve ambulante za kardiohirurgiju i prateće prostorije.

Na prvom spratu pored odeljenja za transfuziju, labaratorije i centralne sterilizacije, izgrađena je i seminarska sala za nastavnu funkciju.

Na viÅ¡im spratovima nalaziće se smeÅ¡tajni kapaciteti sa 108 leÅŸajeva i centralnom anestezioloÅ¡kom pripremom za sve operacione sale.

Na drugom spratu nalaziće se 25 kreveta intenzivne nege, opreacioni blok sa 4 kardiohirurške sale od kojih je jedna hibridna za plafonskim angio uređajem, kao i anestezioloska priprema pacijenata.

Treći sprat će posedovati odeljenje postoperativnog lečenja sa 43 kreveta (bolesničke sobe su projektovane kao dvokrevetne i trokrevetne), administrativni deo, lekarske radne sobe i tehničku sluÅŸbu – soba centralnog nadzora i upravljanja.

Na četvrtom spratu smešteno je odeljenje preopreativne pripreme sa 43 kreveta i restoran sa osoblje Instituta.

Planovi predviđaju da se nakon izgradnje novog krila pristupi rekonstrukciji postojećeg, čime će biti kompletiran čitav projekat. Ukupna vrednost investicije iznosi preko 42 miliona evra, od čega više od 27 miliona ide na izgradnju i opremanje novog krila, dok će ostatak biti utrošen na rekonstrukciju postojeće zgrade.

Izvođač radova je građevinska kompanija “WD Concord West” iz Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.