Završena izrada Nacionalnog programa za preporod sela

BEOGRAD – Završena je izrada Nacionalnog programa za preporod sela Srbije, koja tretira sve aspekte života na selu, saopšteno je danas iz kabineta kabineta ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj Milana Krkobabića

Taj program se odnosi na sve aspekte života na selu, od egzistencijalnih, preko infrastrukturnih, kulture, sporta, pa sve do starih zanata i seoskog turizma, precizirano je u saopštenju.

U sklopu programa, poseban deo posvećen je kulturi u selima, obnavljanju kulturnih sadržaja i očuvanju kulturne baštine naše zemlje u seoskim sredinama.

Na zavičajni poziv meštana sela Slavkovica, zadruge „Rajac Slavkovica“ i manastira Vavedenje, kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i ministar Milan Krkobabić danas je posetio selo Slavkovica, u opštini Ljig.

„Bez zadružnog doma, bez doma kulture, mesta gde ljudi mogu da se sretnu, kažu i čuju druge selo polako, ali sigurno gubi svoje utemeljenje“, rekao je Krkobabić.

Za Slavkovicu je rekao da je bilo veliko selo, a sada malo i poručio da moramo učiniti sve da ne postane još manje, odnosno da ne nestane.

Kako je saopšteno, selo Slavkovica ima novu zadrugu „Rajac Slavkovica“ koja dobro posluje, a urađen je i namenski projekat za rekonstrukciju i proširenje starog zadružnog doma u multifunkcionalni objekat koji će moći da zadovolji sve potrebe meštana, od zdravstvenih do kulturnih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.