Završetak faze geoloških istraživanja na Projektu „Jadar“

BEOGRAD – Predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić razgovarali su danas sa predstavnicima međunarodne rudarsko-metalske grupacije Rio Tinto, koja radi na razvoju Projekta „Jadar“, a koji su naveli da se početkom sledeće godine očekuje završetak višegodišnje faze geoloških istraživanja.

Članovi delegacije, koju je predvodio izvršni direktor grupacije Rio Tinta za „Energiju i minerale“ Bold Batar, informisali su premijerku Brnabić i ministra Antića o napretku projekta koji se sprovodi u okolini Loznice, a koji je jedan od tri glavna razvojna projekta te kompanije na svetskom nivou, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Sagovornici su istakli značaj jedinstvenog ležišta jadarita i očekivano okončanje višegodišnje faze geoloških istraživanja početkom sledeće godine, u skladu sa zakonom. Tokom tog perioda kompanija je investirala u više od 300 bušotina i obradila više od 200 kilometara jezgra.

Kompanija Rio Tinto je do sada uložila i opredelila više od 200 miliona dolara u razvoj Projekta „Jadar“, a konačna investiciona odluka očekuje se tokom 2021. godine.

Na sastanku u zgradi vlade potvrđen je zajednički interes obe strane za nastavak bliske saradnje na pripremi i usvajanju strateških planskih dokumenata, pratećih dozvola i putne i komunalne infrastrukture neophodnih za razvoj modernog rudnika i industrijskog postrojenja.

Predstavnici kompanije naglasili su značaj odlične saradnje sa Vladom Republike Srbije i zahvalili na dosadašnjoj podršci premijerki, ministru Antiću, drugim ministrima i predstvanicima lokalne samouprave u razvoju tog projekta.

Projekat „Jadar“ podrazumeva rad na razvoju rudnika podzemne eksploatacije i izgradnju industrijskog postrojenja za metalurško-tehnološku preradu koncentrata jadarita. Očekivani krajnji proizvodi su borna kiselina i litijum karbonat, čistoće 99,5 odsto neophodne za proizvodnju litijumskih baterija.

Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto potpisali su u julu 2017. godine Memorandum o razumevanju kojim se uspostavljaju temelji saradnje na razvoju ležišta jadarita, a današnji sastanak jedan je u nizu redovnih susreta otkada je taj memorandum potpisan, imajući u vidu strateški značaj ovog projekta za Republicku Srbiju, Podrinjski region i Rio Tinto.

U delegaciji su bili i direktor „Rio Tinto Ventures“ Endru Litam, direktor „Borati i litijum“ Ričard Koen i generalna direktorka Projekta „Jadar“ Marni Finlajson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.