Zbog kovida istorijska jezgra gradova menjaju lik

RIM – Zbog restriktivnih anti-kovid mera u prošloj godini, u istorijskim jezgrima italijanskih gradova zatvoreno je 17 odsto malih prodavnica, barova i restorana. Takav, podatak zabeležen je prvi put u poslednjih 20 godina, piše agencija Agi koja prenosi rezultate istraživanja koje je obavila federacije italijanskih malih i srednjih firmi.

Prema zaključcima istraživanja, realno je očekivati da mnoge od tih aktivnosti, zbog pandemije, neće bit ponovo otvorene što će uticati na kvalitet života stanovnika, ali i na turističku privlačnost istorijskih centara gradova.

Prema rezultatima istraživanja, u poslednjih 20 godina u Italiji je nestalo 77 hiljada komercijalnih aktivnosti malih i srednje veličine, a taj proces koji se naziva “komercijalna pustinja” je naročito pojačan u protekloj godini.

Istovremeno porastao je broj novootvorenih stranih firmi, i prodaja putem interneta koja je u 2019. godini ostvarila promet od 30 milijardi evra.

“Italijani vole da kupuju, ali se plaše da zbog pandemije neće imati para i zato manje troše”, jedan je od zakljucaka istraživanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.