U trendu

Zbog krađe na brzoj pruzi „lagane voznje“ i kasnjenje vozov

BEOGRAD – Na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad u proteklih par dana dogodile su se krađe delova kontaktne mreže, zbog čega je saobraćaj bio otežan, vozovi kasnili, a bezbednost ugrožena, saopštila je danas Infrastruktura železnice Srbije.

To preduzeće je osudilo krađe i izrazilo uverenje da će nadležni organi brzo reagovati, a počinioci biti uhvaćeni i strogo kažnjeni.

Krađom delova kontaktne mreže na brzoj pruzi direktno se ugrožava bezbednost saobraćaja i gotovo je neshvatljivo da neko na takav način dovodi u pitanje ne samo izuzetno vrednu železničku imovinu, već i ljudske živote, navodi se u saopštenju.

„U situaciji kada država izdvaja ogromna finansijska sredstva za modernizaciju srpskih železnica, kada gradimo brzu prugu i nabavljamo najsavremenije vozove u interesu svih građana, ovakvim krađama se umanjuje značaj tih ulaganja i nanosi velika materijalna šteta železničkom sistemu. Istovremeno, poverenje kod putnika koje je železnica povratila brzom prugom, a podsećamo da je njome već putovalo više od milion putnika, ovakvim krađama lako može da bude ponovo izgubljeno“, navode iz Infrastrukture železnice Srbije.

Preduzeće ponovo upozorava da se ne kradu delovi železničke infrastrukture, posebno kada je reč o brzoj pruzi, jer se na taj način direktno ugrožava bezbednost železničkog saobraćaja i ljudski životi.

Zato reakcije svih državnih organa i kaznena politika moraju biti adekvatne mogućim posledicama ovakvih krađa.
U subotu su ukradene četiri čvrste tačke na deonici brze pruge između Zemuna i Batajnice, po dve na levom i desnom koloseku.

Zbog toga je na ovom delu brze pruge bila uvedena lagana vožnja od 20 kilometara na sat, što je prouzrokovalo kašnjenje putničkih vozova i poremećaj u organizaciji železničkog saobraćaja u beogradskom železničkom čvoru.

Stručne službe Infrastrukture železnice Srbije su sanirale kontaktnu mrežu, zamenile ukradene delove i osposobili je za redovan saobraćaj u nedelju, u ranim jutarnjim satima.

Krađe su prijavljene MUP-u, izvršen je uviđaj, a stručne službe Infrastrukture železnice Srbije obišle su i prekontrolisale čitavu brzu prugu.

Međutim, tokom prethodne noći ukradene su čvrste tačke i na sva četiri koloseka deonice brze pruge između Stare Pazove i Nove Pazove, zbog čega su ponovo morale da budu uvedene lagane vožnje.

Čvrste tačke voznog voda kontaktne mreže služe da obezbede stabilnost voznog voda odnosno jednog zateznog polja (dužine do 1.600 metara) koja se nalazi na sredini zateznog polja, a dužina je od 100 do 130 metara.

Čvrste tačke su redovno pod naponom od 25.000 volti. Krađom čvrstih tačaka voznog voda kontaktne mreže ugrožava se njena stabilnost.

Da bi se omogućio saobraćaj sa elektro vučom u uslovima krađa čvrstih tačaka KM vrši se ograničenje brzine saobraćaja sa elektro vučom (uvođenjem tzv. laganih vožnji) sa 20 do 30 km/h.

Vrednost jedne čvrste tačke je nešto više od 100.000 dinara, ne računajući dodatne troškove, a indirektna šteta zbog uvođenja laganih vožnji, oštećenja na voznim sredstvima prevoznika i intervencija stručnih službi sa mehanizacijom na zameni je znatno veća.

Ove godine, posebno na prugama od Beograda ka Užicu i ka Šidu bilo je više krađa čvrstih tačaka kontaktne mreže, zbog čega su na pojedinim deonicama gotovo svakodnevno uvođene lagane vožnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar