U trendu

Zbog nedostavljanja podataka KZK kaznila „Mimo“ sa 8.500evra

BEOGRAD – Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) odredila je meru procesnog penala u iznosu od 8.500 evra preduzeću „MIMO“ iz Beograda zbog nepostupanja po Zahtevu Komisije za davanje informacija.

Pomenutim zahtevom je, navodi se u saopštenju KZK, naloženo dostavljanje podataka za potrebe postupka ispitivanja povrede konkurencije koji Komisija vodi po službenoj dužnosti protiv društva Industrija smrznute hrane „Frikom“.

Međutim, „Mimo“ je, navodi se u saopštenju KZK, zbog nepostupanja po zahtevu KZK, u dva navrata upozoren na posledice nepostupanja po nalogu Komisije.

S obzirom na to da je i dodatno određeni rok za dostavljanje traženih podataka istekao 25. avgusta ove godine, a da se navedeno privredno društvo nije obratilo Komisiji sa zahtevom za produženje roka za dostavljanje podataka, niti na drugi način izvestilo KZK o razlozima svog nepostupanja po zahtevu Komisije, Savet Komisije je, doneo odluku o odredivanju mere procesnog penala.

Kako se dalje navodi u saopštenju KZK, navedeni iznos „MIMO“ d. o. o. , Beograd mora da uplati u roku od dva meseca od dana prijema rešenja pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Novčani iznos mere procesnog penala se uplacuje na račun budžeta Srbije, navode u Komisiji.

„Ponašanja suprotno nalogu Komisije, odnosno nepostupanja po njenom nalogu, podležu merama procesnog penala u iznosu od 500 do 5.000 evra za svaki dan koliko takvo ponašanje ili nepostupanje traje, što je definisano odredbama člana 70. Zakona o zaštiti konkurencije“.

Zakon o zašititi konkurencije precizira da procesni penal ne može da iznosi više od deset procenata od ukupnog godišnjeg prihoda.

Uz to, navodi se, određivanje mere procesnog penala ne oslobađa od obaveze dostavljanja traženih podataka, odnosno postupanja po zahtevu Komisije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.