U trendu

Zbog ograničavanja konkurencije postupak za Polet-keramiku

NOVI BEČEJ – Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) izvršila je nenajavljeni uviđaj i pokrenula postupak protiv Polet – keramike iz Novog Bečeja radi ispitivanja postojanja restriktivnih sporazuma kojima se ograničava konkurencija na tržištu veleprodaje keramičkih pločica u Srbiji.

KZK je objavila da je sprovela analizu stanja konkurencije u kanalima distribucije keramičkih pločica i sanitarija u okviru koje je pribavila i ugovore o kupoprodaji koje je proizvođač Polet-keramika sklapala sa kupcima za dalju prodaju.

„Analizom ugovora, njihovih priloga i aneksa, uočene su odredbe koje upućuju na postojanje prakse poznate kao utvrđivanje cena u daljoj prodaji od strane proizvođača/prodavca“, navodi KZK.

Radi se o praksi kojom se kupac ograničava da samostalno i nezavisno donosi poslovne odluke koje se odnose na cenovnu politiku “ što je restriktivni sporazum koji predstavlja povredu konkurencije iz člana 10. Zakona“, navodi KZK.

U ispitnom postupku biće preduzete sve potrebne dokazne radnje a KZK je pozvala sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničnog stanja da ih dostave Komisiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar