U trendu

Zbog peglane kobasice i kačkavalja u Pirotu sve više turista

Ćilimi, kačkvalj, peglana kobasica, jagnjetina i sir su „brendovi“ Pirota koji privlače turiste.

„Možemo da se ponosimo time da grad Pirot ima nekoliko brendova: pirotski kačkavalj, sir, peglana kobasice, kao i pirotsko jagnje i pirotski ćilim, a cilj nam da te brendove popularizujemo“ rekao je agenciji Beta na Sajmu turizma u Beogradu gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

On je naglasio da je i zbog turizma potrebno mnogo više ulaganja u infrastrukturu tog kraja Srbije.

„Da bi turizam bio u pravom smislu te reči profitabilan, vi morate da budete dostupni, tako da nam znači izgradnja Koridora 10, ali država mora da učini dostupnijim regionalne puteve, naročito put Knjaževac-Pirot koji je loš, a mora i da se napravi alternativna trasa pristupa s Koridora 10 Jabučkom ravništu“, rekao je gradonačelnik Pirota.

Dodao je da je Opština prošle godine radila na revitalizaciji i asfaltiranju lokalnih puteva.

Vasić je rekao da je broj noćenja povećan od otvaranja Koridora 10 i fabrike guma „Mišlen“, ali dolaze uglavnom poslovni ljudi i turisti u tranzitu.

„Mi želimo i prave turiste i zbog toga, preko turističke organizacije, nastupamo na ovakvim sajmovima“, rekao je Vasić i dodao da je u toku i kategorizacija privatnih smeštaja.

Pirot je, kako kaže, dobittnik dve Evropske nagrade za gastronomiju i očuvanje kulturnog nasledja.

Na prezentaciji turističke ponude Pirota održana je i modna revija, a štand je bio ukrašen nadaleko čuvenim pirotskim ćilimima.

Kao najznačajnije manifestacije Pirota gradonačelnik je izdvojio Sajam peglane kobasice, „Čiz fest“  –  na kojem će oktobra nastupiti i poznati proizvodjači sira iz Evrope, kao i sajam pita u Beloj Palanci  –  „Banicijadu“.

Direktor Turstičke organizacije Pirota Bratislav Zlatkov je rekao da je taj grad zabeležio rast od 6.000 noćenja u odnosu na prethodnu sezonu.

„Još nam nedostaju veći smeštajni kapaciteti, ali se trudimo, verujem da se otvaranjem Koridora 10 potpuno otvara i Pirot“, dodao je Zlatkov.

On smatra da bi trebalo iskoristiti lepote Stare planine na kojoj se može pokrenuti sportski turizam.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar