U trendu

Zeković: Država zabranjuje ulazak novog mobilnog operatera da bi zaustavila SBB

Izvršni direktor SBB kompanije Milija Zeković ocenio je danas da država Srbija zabranjuje ulazak novog mobilnog operatora, samo da zaustavi SBB.

Zeković smatra da je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, na panel diskusiji Američke privredne komore „kompaniji SBB namenila ulogu nepoželjnog investitora, jer ne postoji nijedan razlog da država Srbija odbije ulaganje u mobilnu telefoniju“, saopštio je SBB.

Dodao je i da „Matić tvrdi da su tri operatora mobilne telefonije u Srbiji dovoljna“, te to nazvao „paušalnom ocenom“.

„Ova paušalna ocena nije potkrepljena nijednom relevantnom studijom, ali je jasna poruka Vlade Srbije da ne žele da dozvole da SBB kompanija, koja je do sada u Srbiju investirala skoro 900 miliona evra, konkuriše za mesto novog mobilnog operatora“, rekao je on.

Kompanija SBB je u februaru RATEL-u, i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija poslala Studiju u kojoj ukazano da su korisnici mobilne telefonije u Srbiji u nepovoljnom položaju u odnosu na gradjane u regionu, „jer plaćaju višestruko veće cene za mnogobrojne usluge“.

On je naveo da im se do danas povodom Studije zvanično niko nije obratio, ali da je, posle izjave ministarke Matić „jasno da država zabranjuje ulazak novog mobilnog operatora na tržište Srbije“.

„Mislim da je nezabeleženo da jedna evropska zemlja ovako otvoreno najavi da jedna zainteresovana strana uopšte ne može da učestvuje u javnom nadmetanju, suprotno svim pravilima slobodnog tržišta“, naveo je Zeković.

Podsetio je da je kompanija SBB zahtev za pokretanje 5G aukcije i želju da investira javno objavila početkom godine.

Dodao je su pitanja SBB ostala bez zvaničnog odgovora.

On je naveo i dan ne razume ni tvrdnje Matić „da Ministarstvo ne može da čeka 10 godina da neko od telekomunikacionih operatora izgradi infrastrukturu“.

Dodao je da je SBB je u javnom pozivu RATEL-u predočio plan širenja mreže u narednih pet godina nakon dobijanja dozvole i podvukao mogućnost širenja mreže i izgradnju infrastrukture na oko 1000-1400 lokacija godišnje.

Ukazao je da je SBB „naveo realistično pokrivanje koje je uobičajeno za nove operatore koji ulaze na tržište“.

„Da je neko od zaposlenih u Ministarstvu zaista pročitao Studiju i odgovore SBB-a na javni poziv, mogao je da prenese ministarki da postoji jasan plan naše kompanije da u 18 meseci od dobijanja dozvole započne sa pružanjem usluge, pa korisnici uopšte ne bi trpeli“, dodao je on.

Ocenio je da izjave ministarke „ukazuju da je na delu presedan jer država Srbija odbija da otvori nadmetanje za sve zainteresovane“ i tako se, kako je istakao, “ odriče ozbiljnih prihoda, samo da bi sprečila ulazak SBB kompanije na tržište mobilne telefonije“.

Naveo je da „Relevantne evropske studije ukazuju da je cena telekomunikacionih usluga na tržištima na kojima posluje četiri i više operatora 20 odsto niža u odnosu na one gde posluje tri“.

Podsetio je da SBB posluje kao deo United Grupe, „u okviru koje posluju vodeći operatori sa najbržom mobilnom mrežom u Evropi“

„Samo u Srbiji država onemogućava SBB kompaniji da investira i gradjanima omogući bolju ponudu na tržištu“, zaključio je Zeković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)