U trendu

Zelena obveznica za finasiranje „zelene agende“

BEOGRAD – Zelena obveznica vrednosti milijardu evra koju je Srbija emitovala na međunarodnom finansijskom tržištu na rok od sedam godina služiće za finasiranje „zelene agende“, odnosno projekata iz oblasti zastite životne sredine, izjavo je danas ministar finansija Siniša Mali.

„Tu prevashodno mislim na investicije u transport, da zamenimo ove dizel lokomotive i nastavimo elektrifikaciju naše železničke mreže, mislim na nastavak izgradnje jkanalizacije u celoj Srbiji. Obećali smo da će svako domaćinstvo imati svoj priključak na vodu i kanalizaciju, gradimo fabrike za prečišćavanje otpadnih vodfa u lokalnim samoupravama“, rekao je Mali gostujući na TV Pinku.

Dodao je da će ta srestva biti korišćena i za finasiranje energetske efikasnosti, odnosno zamenu stolarije i solarne panele.

„Ovo je za nas veoma važno, jer smo dali ogroman signal, ne samo građanima nego celoj međunarodnoj zajednici, da je Srbija potpuno posvećena toj zelenoj ageni i to kao jedina zemlja na Balkanu. S obzirom na važnost čistog vazduha mi ćemo u budućnosti još više novca investirati u to“, rekao je ministar Mali.

Dodao je da je Srbija juče emitovala i konvencionalnu obveznizu na period od 15 godina radi refinasiranja stari dug.

„Mi smo izašli na međunarodno tržuište kapitala samo da bi isplatili stare dugove koji nam dospevaju u septembru, a koji je uzela prethodna vlast. Oni su 2011. zadužili našu zemlju po zelemnaškoj kamatnoj stopi od 7,25 odsto. Krajem septembra dospeva 700 miliona i mi ćemo ovaj novac koji smo uzeli juče da iskoristimo da tih 700 miliona vratimo, da ni jedna sledeća vlada nema teret tih starih skupih dugova koji predstavljaju finansijski kolaps“, ocenio je Mali.

Naglasio je da je kamata na novi dug za refinasiranje starog zaduženja svega dva odsto.

„Ja sad očekujem reakciju Đilasa i svih ostalih, ali da im ‘zahvalim’ što su 2011. toliko i na takav način zadužili Srbiju. Evo gospodo, mi sad te vaše dugove vraćamo, izlazimo iz te bede u koju ste nas uvalili i idemo dalje“, poručio je Mali.

Ministar finasija je ocenio da će rast BDP-a do kraja godine biti sedam odsto i istakao da se sve to dešava u uslovima korona krize.

„Uprkos svim merama pomoći privredi i izradnji kovid bolnica i kliničkih centara, nama je udeo javnog duga u BDP-u ispod 60 odsto i biće tako do kraja godine kao što smo obećali“, rekao je Mali.

Naveo je da Srbija nikada nije više gradila infrastrukturu i dodao da će sa sredstvima do zelene obveznice taj investicioni ciklus biti još pojačan.

„Čekamo da vidimo kolike će nam vbiti penzije i plate od sledeće godine. Vlada je donela odluku da se od naredne godine minimalna zarada poveća za 9,4 odsto, pvi put na preko 35.000 dinara. Polako ali sigurnio dostižemo tu minimalnu potrošačku korpu koju smo dogovorili zajedno sa sindikatima i taj podatak pokazuje uspeh koji je Srbija ostvarila u prethodnom periodu“, rekao je Mali.

Podsetio je da će sledeće srede 22. septembra penzioneri dobiti 50 evra pomoći, zatim u novmebru preostalih 30 evra za sve građanje, i u decembru takođe svi građani dobiće još 20 evra od države.

Mali je naglasio da svi koji su se ranije prijavili da dobiju pomoć od dva puta po 30 evra, nema potrebe da se prijavljuju za još 20 evra u decembru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.