U trendu

Zeleni koridori-unapređenje saradnje CEFTA Strana i EU

BEOGRAD – Uvođenje zelenih koridora, primenom SEED sistema, između CEFTA Strana doprineće ubrzanju procedura i podsticanju kretanja robe, kao i unapređenju saradnje između zemalja Zapadnog Balkana i EU, rekao je danas zamenik direktora Uprave carina Srbije Duško Marinković, na sastanku sa predstavnicima Uprave Carina Grčke i Severne Makedonije na prelazu Preševo-Tabanovci.

Sastanak je održan, navodi se u saopštenju CEFTA sekreterijata, kako bi se razmotrili potencijal sistemske elektronske razmene podataka (SEED) koja funkcioniše na Zapadnom Balkanu, a ovu inicijativu pokrenuli su Transportna zajednica i CEFTA Sekretarijat.

„Učešće Grčke je od izuzetnog značaja s obzirom da bi ovo bio veliki napredak u zajedničkim naporima i viziji transporta i trgovine između Grčke i CEFTA Strana. Zato se očekuje da ovaj sastanak dovede do veće saradnje u oblasti zelenih koridora i koristi i za EU i za CEFTA-u“, navedeno je u saopštenju.

Generalni direktor Uprave carina Grčke Konstantinos Murtidis je ocenio da je saradnja svih strana uključenih u inicijativu zelenih koridora, konstruktivna.

„Probno uvođenje na graničnom prelazu Evzoni-Bogorodica predstavlja važan i unapređen oblik saradnje između ove dve uprave carina (Grčke i Severne Makedonije). Razmena podataka između carinskih službi o kretanju robe pre dolaska na granicu je suštinski element ove inicijative, zajedno sa neophodnom infrastrukturom, kako bi se doprinelo bržem kretanju ključne robe u korist šireg regiona, CEFTA-e i susednih zemalja članica EU“, rekao je on.

Direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić kazao je da je SEED plus, jedan od glavnih prioriteta CEFTA-e koji će pored razmene podataka između uprava carina, takođe, obuhvatiti sve agencije angažovane na carinjenju robe, kao i da će se vremenom proširiti na trgovinu uslugama.

Pored toga, rekao je, imaće pozitivan uticaj na trgovinski tok, kao što predviđa Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište.

„Sastanak sa Konstantinosom Murtidisom i predstavnicima Uprave carina iz Grčke predstavlja značajan korak u približavanju CEFTA Strane ka EU i širenju dobre prakse kao što su zeleni trake ne samo u okviru CEFTA-e, gđe je skoro dva miliona kamiona koristilo ovu inicijativu, već i na graničnim prelazima sa EU“, zaključio je Đikić.

Direktorka Uprave carina Severne Makedonije Slavica Kutirov poručio je da brz protok robe prioritet Uprave carina Severne Makedonije kao najbolje sredstvo za podsticanje trgovine i poboljšanu saradnju među CEFTA Stranama.

„Severna Makedonija, Grčka i Srbija su susedne zemlje koje pokrivaju najveći deo koridora 10. Zeleni koridori su se pokazali kao veoma dobar alat za unapređenje kretanja robe između Srbije i Severne Makedonije i SEED je poslužio kao odlično sredstvo za deljenje informacija između uprava carina, kao i drugih agencija. Naša želja je da ove koridore proširimo na Grčku kako bismo unapredili odličnu saradnju“, kazala je Kutirov.

Prema rečima v.d. zamenika direktora Uprave carina Srbije Duška Marinkovića, koncept zelenih koridora primenom SEED sistema između CEFTA Strana predstavlja dobru inicijativu zato što doprinosi ubrzanju procedura i podsticanju kretanja robe. Uprava carina Srbije podržava mogućnost unapređenja ovog koncepta, kao i njegovo proširenje na zemlje članice EU, čime bi se još bolje povezale ekonomije u ovom delu Evrope.

SEED i SEED+ u praksi doprinosi značajno kraćem vremenu čekanja na prelazima, pojednostavljenju procedura i manjim troškovima.

Ovaj sastanak je zvaničnicima tri uprave carina omogućio da steknu uvid u funkcionalnost, održavanje i druga tehnička pitanja u vezi sa radom SEED sistema, kao i u njegov potencijal da posluži kao glavni element podrške u određivanju prioriteta određenih vrsta robe na graničnim prelazima između Grčke i njenih CEFTA partnera, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar