U trendu

Zeleno-levi front traži hitnu istragu o hakerskom napadu na EPS

Opoziciona stranka „Zeleno-levi front“ tražila je danas hitnu istragu o hakerskom napadu na Elektroprivredu Srbije (EPS) i odgovornost zbog objavljivanja na druptvenim mrežama hakera ličnih podataka građana Srbije koji su tako postali dostupni svima na internetu.

U saopštenju su pozvali v.d. generalnog direktora EPS Dušana Živkovića i druge nadležne da se „konačno obrate javnosti i saopšte da li je EPS platio hakerima traženi iznos za vraćanje kompromitovanih podataka“.

„Koji su podaci građana Srbije ugroženi? Ko će snositi odgovornost za ovakav propust i na koji način? Kakav je plan da se ovako nešto ne ponovi i kako će se dalje čuvati podaci građana naše zemlje? Da li su tužilaštvo, BIA i MUP pokrenuli istragu povodom svih ovih stvari?“, pita Zeleno-levi front.

U saopštenju piše da su lični podaci građana preuzeti tokom hakerskog napada na sistem EPS, zbog kojeg velikom broju građana kasne računi za struju.

EPS je još 19. decembra saopštila da je bila na meti „nezapamćenog hakerskog napada“, a hakeri su u četvrtak, 18. januara, objavili na internetu više od 34 gigabajta ukradenih podataka te firme.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.