U trendu

Želimo da zadržimo radnike,ali sporazum s Nemačkom poštujemo

BEOGRAD – Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je danas da Srbija želi da zadrži svoje građane u zemlji i da to što Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) objavljuje konkurs za zapošljavanje naših medicinskih radnika u Nemačkoj ne znači da vlada podržava njihov odlazak, već je reč o tome da su Srbija i Nemačka potpisale sporazum 2013. koji se mora poštovati.

Đorđević je objasnio da je dolaskom na čelo tog Ministarstva njegova želja bila da ukine sporazum između NSZ i Nemačke agencije za zapošljavanje koji omogućava da se godišnje između 100 i 120 naših medicinskih radnika zaposli u nemačkim zdravstvenim ustanovama, ali s obzirom da je reč o sporazumu koji je potpisan na najvišem nivou i da bi njegovo ukidanje uticalo na odnose dve zemlje, sporazum je ostao na snazi.

„To je nešto što sam morao da progutam… Zahvalan sam predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je pokrenuo pitanje ekonomskih migracija i što smo dobili odobrenje Vlade Srbije da formiramo Koordinaciono telo za sprečavanje odlaska radne snage i da radimo sve protiv ovog sporazuma“, rekao je Đorđević odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu.

Prema njegovim rečima, očekuje da će strategija tog koordinacionog tela biti gotova krajem januara i da će ubrzo nakon toga biti predložena vladi na usvajanje.

Zahavlio je i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru što su u prethodne dve godine svi mladi koji su završili fakultete ili srednje medicinske škole dobili posao.

„Dok sam ja na ovom mestu, takvih sporazuma sigurno više neće biti. Ja verujem da imam podršku predsednika Vučića u tome. Mi moramo da radimo da ljude zadržavamo, a ne da potpisujemo sporazume koji njima olakšavaju odlazak“, podvukao je Đorđević.

Direktor NSZ Zoran Martinović ukazao je da je taj sporazum sa Nemačkom agencijom za zapošljavanje, koji definiše organizovan vid upućivanja radnika iz Srbije u Nemačku, zaključen 2013. godine i da je reč o 100 i 120 ljudi godišnje.

Kaže da taj broj koji odlazi organizovano ne bi trebalo da nas zabrinjava, već bi trebalo da nas zabrinjava onaj broj koji odlazi neorganizovano i za koji podaci ne postoje.

„Mi godišnje preko tog sporazuma direktno zapošljavamo između 100 i 120 lica. Ti zaposleni nemaju nikakvih problema i imaju ista prava koja su garantovana i nemačkim državljanima“, rekao je Martinović.

Kaže da država migracije ne može u potpunosti da sprečiti, ali ih može kontrolisati, a sporazuma sa Nemačkom je, tvrdi, upravo jedan vid kontrole.

(Tanjug)

Napišite komentar