U trendu

Zemlje G20 uložile u fosilna goriva lani više nego u OIE

ANKARA – Članice grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta (G20) investirale su u pandemijskoj 2020. godini više sredstava u energiju iz fosilnih goriva nego u održive izvore energije (OIE), prema podacima iz istraživanja neprofitne organizacije Enerdži Polisi Traker (Energu Policy Tracker).

Najveće svetske ekonomije su izdvojile najmanje 657,79 milijardi dolara za podršku različitim izvorima energije, od čega je 296,45 milijardi dolara kanalisano u energiju iz fosilnih goriva, dok je budžet za čistu energiju bio znatno manji, 227,21 milijardi dolara, otkrivaju rezultati ovog istraživanja, prenosi agencija Anadolija.

Studija je obuhvata više kategorija investicija na bazi kriterijuma o nivou ekološke uslovljenosti ulaganja. Tako se jedna kategorija odnosi na finansiranje „fosilne energije bez uslovljavanja“, druga na „uslovljeno finansiranje fosilne eneregije“, treća na ulaganja u „čistu energiju bez uslovljavanja“, četvrta na „uslovljeno finansiranje OIE“, dok je u petoj kategoriji „ostala energija“.

Vodeće globalne ekonomije su lani potrošile najmanje 247,41 milijardi dolara na finansiranje fosilnih goriva bez postavljanja uslova, uključujući naftu, gas, ugalj, sivi vodonik ili proizvodnju električne energije na bazi fosilnih goriva, koja nemaju klimatske ciljeve ili zahteve za smanjenje zagađenja, pokazujiu rezultati ovog istraživanja.

Istovremeno, samo 49,03 milijarde dolara izdvojeno je uz postavljanje uslova kompanijama iz sektora fosilnih goriva koje su utvrdile neke klimatske ciljeve.

Za podršku čistoj energiji, s niskom proizvodnjom ugljenika i zanemarljivim uticajem na životnu sredinu, zemlje G20 izdvojile su prošle godine bez uslovljavanja samo 53,81 milijardu dolara, dok su sredstava za uslovnu čistu energiju iznosila 170,40 milijardi dolara.

Ulaganja u čistu energiju bez postavljanja uslova podržavaju energetsku efikasnost i obnovljivu energiju iz resursa koji se prirodno obnavljaju, kao što je sunčeva svetlost, vetar, plima, geotermalna toplota, itd.

S druge strane, kategorija uslovnog finansiranja čiste energije podržava udaljavanje od fosilnih goriva, ne precizirajući sprecifične mere za zaštitu životne sredine.

Istraživanje takođe otkriva da su vlade G20 potrošile najmanje 134,13 milijardi dolara za druge izvore energije, uključujući nuklearnu energiju, biogoriva, biomasu i biogas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.