U trendu

Zene mogu biti lideri energetske tranzicij i zelene agende

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordiancionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović ocenila je danas da žene mogu biti lideri u energetskoj tranziciji i razvoju energetskog sektora koji će se zasnivati na čistoj, zelenoj energiji, inovacijama, novim tehnologijama i stvaranju odgovornijeg i zdravijeg pristupa energiji i životnoj sredini, saopštio je njen kabinet.

„Energetska tranzicija je šansa da se osnaže žene i da se osigura da se ženski glas i iskustva čuju, da se podstakne njihovo liderstvo u toj oblasti i da se osigura da ima više žena na pozicijama odlučivanja“, izjavila je danas Mihajlovićeva.
Ona je, otvarajući događaj na marginama 66. sednice Komisije za status žena UN, istakla i da su žene u regionu posebno pogođene energetskim siromaštvom.

„Prema studiji Energetske zajednice, do 37 odsto domaćinstava pogođeno je energetskim siromaštvom u Albaniji, oko 33 procenata u Severnoj Makedoniji, između sedam i 22 odsto domaćinstava u Srbiji i između osam i 15 odsto domaćinstava u Crnoj Gori“, rekla je Mihajlovićeva.

Navela je da su žene primarni potrošači energije u svojim domaćinstvima, jer u 82 odsto domaćinstava žene kuvaju sve obroke, dok u samo osam procenata njih to pretežno rade muškarci.

Zamenica generealne sekretarke Regionalnog saveta za saradnju (RČ) Tanja Miščević, rekla je da je RČ čvrsto posvećen uključivanju rodne dimenzije u sve regionalne aktivnosti, uključujući implementaciju Zelene agende za Zapadni Balkan, gde RČ deluje kao opšti koordinator.

„Klimatske promene su zajednička briga koja ne zna za granice. Često to previđamo, ali je ključno povezati stručnjake iz regiona, uključujući žene koje rade na ublažavanju klimatskih promena i prilagođavanju. Širenje znanja o tome kako se suočiti sa izazovima životne sredine, počevši od lokalnih zajednica, jeste ključno“, ocenila je ona.

Miščevićeva je dodala da je obezbeđivanje pristupa kvalitetnom obrazovanju, a da će izgradnja kapaciteta žena i devojaka i razvoj preduzetničkog načina razmišljanja u STEM obrazovanju otvoriti ženama ogromne mogućnosti da osmisle delotvorna rešenja za klimatske promene.

“Od ključne je važnosti da obezbedimo finansiranje pravedne i rodno odgovorne tranzicije koja stavlja u fokus žene i devojčice, podržavajući principe održivog razvoja i uvažavajući potrebe svih građana”, izjavila je regionalna direktorka UN Women za Evropu i centralnu Aziju Alia el Jasir.

Regionalni događaj „Žene vode put ka pravednijim i održivijim rešenjima za klimatske promene“, koji su zajedno organizovali Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, Regionalni savet za saradnju, Evropska unija i kancelarija UN Women u Srbiji, okupio je predstavnike vlada zapadnog Balkana, institucije za upravljanje životnom sredinom i smanjenje rizika od katastrofa, međunarodne organizacije, organizacije civilnog društva i predstavnike mladih, eksperte za rodna pitanja, akademsku zajednicu i istraživačke centre, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.