U trendu

Zeving: ECB mora da odustane od negativnih kamata

DAVOS – Evropska centralna banka (ECB) mora da odustane od negativnih kamatnih stopa jer one povećavaju nejednakost i nanose štetu društvu, izjavio je danas glavni izvršni direktor Dojče banke Kristijan Zeving.

Navodeći da negativne kamate takođe štete zajmodavcima, Zeving je pozvao ECB da iskoristi svoje predstojeće preispitivanje strategije kao priliku za ukidanje te mere koja je jednom bila neophodna a sada pravi više štete nego koristi, prenosi Rojters.

Kamate ECB-a su godinama negativne, a najviša monetarna institucija evrozone čak ostavlja „odškrinuta vrata“ za njihovo dalje smanjenje pošto je privredni rast evrozone u padu a inflacija i dalje ispod cilja, navodi britanska agencija.

„Lično mislim da je (ECB) promašila isključenje s puta. Zato što u nekom trenutku iz nekog dela, iz dela sa negativnim kamatnim stopama treba izaći a mi se nalazimo na tački gde je monetarna politika dostigla svoje limite“, rekao je Zeving.

Dodao je da u Nemačkoj ima daleko više ljudi koji gube na negativnim kamatnim stopama od onih koji dobijaju, što pravi razdor u društvu.

„Razlika između onih koji imaju koristi od ove vrste monetarne politike u odnosu na one koji nemaju nikakvu korist – koji zapravo gube novac – sve je veća i veća“, naveo je.

Povodom predstojećeg preispitivanja strategije u ECB-u, naveo je da ne očekuje da će biti načinjen potpuni zaokret u kratkom roku, ali da se mora odustati od negativnih kamata „pre svega zbog društva“.

ECB se sastaje danas radi pokretanja jednogodišnje analize monetarne politike, ali se ne očekuje da će promeniti politiku tokom većeg dela ove godine, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar