U trendu

Ziđin Koper zapošljava 6.160 RADNIKA, prosečna plata 110.000 dinara

SOKOBANJA – U kompaniji Ziđin Koper Srbija radi 6.160 radnika od kojih su 97 odsto državljani Srbije, sa prosečnom neto mesečnom zaradom većom 110.000 dinara, rečeno je na svečanoj sednici parlamenta Regionalne privredne komore Zaječarskog i Borskog upravnog okruga koja je obeležila šest decenija rada i postojanja.

Jubilarne nagrade dobilo je u sredu 10 istaknutih privrednika u Timočkoj Krajini, među kojima i Srbija Ziđin Koper za očuvanje kontinuiteta i tradicije rudarenja u Boru duge 120 godina.

Takođe, istaknuto je da zaposleni u toj kineskoj kompaniji imaju veća primanja od aktuelnog republičkog proseka za 50,14 odsto,

Zamenik generalnog direktora Ziđin Koper Zou Gang je kazao da je Ziđin Majning Grupa preuzimanjem upravljanja nad nekadašnjim Rudarsko-topioničarskim basenom Bor održala kontinuitet rudarenja, a osim toga je i znatno unapredila i modernizovala ovu delatnost.

On je dodao da je u tehničku obnovu i proširenje četiri rudnika i topionice u Boru, kao i u brojne projekte bezbednosti i zaštite životne sredine, ova kompanije tokom četvorogodišnjeg partnerstva sa Srbijom uložila mnogo novca, i zaposlila 2.395 mladih novih radnika.

„U zaštitu životne sredine i ekologiju do sada je investirano 190 miliona dolara, posađeno je preko 200.000 sadnica i ozelenjeno 210 hektara degradirane površine u Boru i Majdanpeku. Sve ovo urađeno je uz maksimalne napore zaposlenih prilikom izgradnje zelenih, visokostandardnih i ekoloških rudnika“, rekao je Gang.

On je naglasio da kompanija ubrzava rad na uvođenju novih tehnoloških procesa i nove opreme za izgradnju modernog rudarskog preduzeća sa niskom emisijom ugljen-dioksida, i zbog toga je, dodaje, u projekat tehničke rekonstrukcije topionice koji će građanima Bora doneti čist vazduh, dosad uloženo 260 miliona dolara.

Na pomenutoj svečanosti u hotelu „Sunce“ u Sokobanji listu „Kolektiv“, čiji je izdavač Srbija Ziđin Koper, dodeljeno je specijalno priznanje Privredne komore Srbije za 75 godina postojanja, a jubilarne nagrade za 20 godina uspešnog poslovanja uručene su knjaževačkom preduzeću „S.C.S. Plus“ i firmi „Spajić“ u Negotinu.

Kompanije „Soko-M“ iz Vrbovca i „Vrina komerc“ iz Boljevca dobile su nagradu za 30 godina rada, a borski Institut za rudarstvo i metalurgiju za 60 godina.

Nagradu za poseban doprinos razvoju privrede regiona u oblasti poljoprivrede dobilo je preduzeće „Adonis“ u Sokobanji, preduzeću za proizvodnju bakarnog praha „Pometon“ uručena je nagrada za doprinos razvoju u oblasti industrije, dok je za usluge nagrađena firma „Central – N“ u Debelom Lugu.
Regionalnim poslovnim liderom proglašen je Dejan Janković iz preduzeća „Tel-kabl“ u Zvezdanu, a načelnik Borskog okruga Vladimir Stanković jedan je od dobitnika zahvalnice za izuzetnu saradnju sa Regionalnom privrednom komorom Zaječar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar