U trendu

Ziđin Majning: Žene u rudarstvu menjaju stereotipe i pomeraju granice već decenijama

Rudarska kompanija Ziđin Majning u Srbiji ukazala je danas da rudarstvo već decenijama otvara vrata ženama, koje se hrabro upuštaju u tu industriju, menjajući tako stereotipe i pomerajući granice.

Iako su žene u rudarstvu i dalje manjina, kako ističu iz kompanije, njihov doprinos u rudarstvu postaje sve primetniji i sve više žena se odlučuje za karijeru u rudarstvu.

Žene u rudarstvu su na mestu geologa koji istražuju nova nalazišta, rudarski inženjeri koji razvijaju tehnike eksploatacije, a obavljaju i druge odgovorne poslove.

Rudarski inženjer Tamara Božinovska, koja ima više od 10 godina iskustva u rudarskoj industriji, u Bor je došla 2019. godine i zaposlila se u rudniku Čukaru Peki, u vlasništvu Ziđin Majninga.

„Mi smo svojim radom rudarstvu dale neki drugi pečat i potpuno drugačiju perspektivu, čime su stereotipi i predrasude da je rudarski poziv isključivo muško zanimanje, odavno prevaziđene. Uostalom šlemovi su univerzalni, prave se i za muškarce i za žene“, rekla je Božinovska.

Božinovska radi u sektoru geologije na poslovima rudarskih merenja.

„Ja sam i posle više od decenije rada i dalje zaljubljenik ove profesije, jer je izazovna, dinamična i uzbudljiva, a sigurna sam da i moje koleginice vole svoj poziv“, istakla je ona.

Kako navode u kompaniji, podela poslova i pozicija, koje su tipično smatrane muškim ili ženskim, odavno su izgubile na značaju, a tome je doprinelo osnaženje žena, koje su postale svesne svojih vrednosti.

Master inženjer tehnologije Katarina Buzejić, koja radi u Centru za laboratorijska istraživanja kompanije Ziđin Majning, smatra da su žene u rudarstvu izuzetno sposobne, vredne i uspešne.

„To potvrđuje i činjenica da među zaposlenima imamo veliki broj žena lidera timova u raznim sektorima, izuzetno poštovanih od strane kolega. Drago mi je što žene menjaju istoriju i imaju mogućnost da pokažu svoje potencijale u pravom svetlu, a naša kompanija im nesumnjivo daje priliku za to“, rekla je Buzejić.

Žene zaposlene u kompaniji Srbija Ziđin Majning istakle su da rad donosi brojne prednosti, jer je reč o svetski priznatoj multinacionalnoj kompaniji.

Inženjer šumarstva i rukovodilac tima za ozelenjavanje Lidija Mihajlović ukazala je da je za uspeh svake poslovne žene važno da ima kolektiv koji je podržava.

„U mom timu rade i muškarci i žene, zajedništvo je ključno za naš i pojedinačni, ali i timski uspeh, a priznanje našeg rada veliki podstrek za nove uspehe“, rekla je Mihajlović,

Prevodilac iz Kine Hu Miaoke dodala je da je upravo zbog nesebične podrške srpskih kolega i koleginica, zavolela Srbiju i usavršila znanje srpskog jezika.

„Rudarstvo je zahtevna i odgovorna profesija i ponosna sam što sam i ja jedna od mladih žena koje rade u rudniku. Moj posao ni približno nije težak kao posao koleginica rudarskih inženjera, ali i on nosi odgovornost“, rekla je Miaoke.

Navela je da joj je važna pomoć srpskih kolega kako bi mogla da usavrši znanje srpskog, jer je, kako je istakla, studirala i završila hrvatski jezik.

Menadžer službe za ljudske resurse Predrag Filipović je rekao da je prosečna starost žena u kompaniji oko 30 godina, a 40 odsto njih ima visoku ili višu školu, a zanimanja su im od tehničara do inženjera.

„Rodna ravnopravnost i poštovanje prava, pružanje jednakih šansi i zastupljenost žena u svim oblastima rada je fokus naše kompanije“, naglasio je Filipović.

Dok žene nastavljaju da se integrišu u rudarsku industriju njihov doprinos je neprocenljiv, a njihova prisutnost ne samo da menja sliku o tome ko može biti rudar, već i oblikuje budućnost ove izuzetno važne grane industrije, naveli su iz kompanije Srbija Ziđin Majning.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.