U trendu

Žiofre sa predstavnicima Saveta stranih investitora

BEOGRAD – Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre sastao se danas sa članovima Upravnog odbora Saveta stranih investitora.

Teme razgovora bile su evropske integracije Srbije i podrška EU u tom procesu, uticaj ruske agresije na Ukrajinu na srpsku privredu, uključujući energetsku bezbednost, saopštila je Misija EU u Srbiji.

Direktori stranih multinacionalnih kompanija koje posluju u Srbiji bili su posebno zainteresovani za takozvani REPowerEU plan, koji je ove nedelje predstavila Evropska komisija sa ciljem da se što brže smanji zavisnost od ruskih fosilnih goriva i ubrza zelena tranzicija.

Ambasador Žiofre je podvukao da ovaj plan predviđa veoma ambiciozan set mera, uključujući mehanizam zajedničke kupovine gasa, TNG i vodonika koji je otvoren za Srbiju i druge partnere sa Zapadnog Balkana.

„Ova činjenica pokazuje našu rešenost da uključimo Zapadni Balkan u zajedničko rešavanje zajedničkih pitanja. Srbija je čvrsto integrisana u evropske tokove snabdevanja u svim industrijama. Srbija je ekonomski čvrsto i definitivno u Evropi. Njena privreda je deo EU, a EU je svakako deo privrede Srbije. EU će snažno podržati Srbiju u njenim nastojanjima da postane buduća članica i računamo da će Srbija stati uz EU u odbrani mira i poretka zasnovanog na pravilima”, rekao je ambasador Žiofre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar