U trendu

Žiofre: Sporazum konkretan primer solidarnosti EU prema Srbiji

BEOGRAD – Finansijski sporazum za paket energetske podrške Evropske unije Srbiji od 165 miliona evra je konkretan primer solidarnosti EU, koji će pomoći ranjivim porodicama i preduzetnicima da se izbore sa energetskom krizom, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

„Veoma sam srećan što sam danas ovde s obzirom na to da smo upravo potpisali dokument koji je konkretan primer solidarnosti EU prema Srbiji i njenim građanima“, rekao je Žiofre na ceremoniji u Nacionalnom dispečerskom centru Elektromreže Srbije, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Žiofre je istakao da postoji puna i nedvosmislena posvećenost Evropske unije Zapadnom Balkanu, uključujući Srbiju.

„To su jednoglasno potvrdili ervopski lideri u decembru na samitu u Tirani, ali to nisu samo reči već postoje i dela, kao i sredstva kojima se ona postižu“, rekao je Žiofre i podsetio da je donet paket od milijardu evra pomoći za Zapadni Balkan.

Kada je reč o Srbiji, naveo je da će on pomoći ranjivim porodicama i preduzetnicima da se izbore sa energetskom krizom.

„Pomoći će energetsku bezbednost Srbije, podržaće energetsku mapu puta i ciljeve na njoj i tranziciju na zelenu energiju“, rekao je Žiofre.

Podsetio je da se gradi gasni interkonektor između Srbije i Bugarske koji će, kako je dodao, biti završen do kraja godine.

„Mi ćemo rekonstruisati vlasinske hidroelektrane i izgraditi vetropark u Kostolcu za zeleniju Srbiju, a danas smo potpisali sporazum o još 165 miliona evra donacije kao direktnu podršku budžetu Srbije“, rekao je Žiofre.

Naveo je da se ova pomoć odnosi na trenutne potrebe Srbije i za porodice koje su najranjivije, kao i na mala i srednja preduzeća kako bi izašli na kraj sa visokim cenama energenata.

„Ovaj novac je veoma opipljiv rezultat i počeće da se uliva u budžet Srbije za nekoliko dana“, rekao je Žiofre.

Zahvaljujući tome, naveo je da će tokom 2023. godine barem 68.000 domaćinstava biti zaštićeno, te da će se taj broj povećavati do 191.000.

„191.000 porodica širom Srbije će moći da svoju decu odgaja u toplim uslovima i imaće struju u svojim domaćinstvima šta god da se desi“, rekao je Žiofre.

Takođe, naveo je da će ovaj novac doprineti srpskom budžetu da mala i srednja preduzeća i dalje imaju benefite od stabilnih cena energenata, te da će tokom 2023. godine 70.000 kompanija imati koristi od ovoga.

„Ova konkretna i trentuna pomoć Srbiji je opipljiv znak da je, kada situacija postane teška, EU tu za Srbiju zato što smo mi istinski posvećeni ovom odnosu i pođednako računamo na vas. Ovo nisu samo reči, ovo su činjenice“, rekao je Žiofre.

Finansijski sporazum za paket energetske podrške Evropske unije Srbiji podrazumeva pomoć našoj zemlji u iznosu od 165 miliona evra, kako bi se lakše izborili sa aktuelnom energetskom krizom.

Sporazum su potpisale ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva, a prisustvovali su ministar finansija Siniša Mali, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i generalni direktor „Elektromreža Srbije“ Jelena Matejić.

Inače se da podrška EU Srbiji u oblasti energetike od 2000. iznosi preko 835 miliona evra. Postoji veliki broj vodećih projekata koji su ili već u toku ili se predviđa da će uskoro otpočeti.

Transbalkanski elektroenergetski koridor – zajednički projekat nemačkog KfW-a, EU i Vlade Srbije – povezaće Srbiju sa Italijom i obezbediti novu, stabilniju i efikasniju mrežu sa zelenijim energetskim resursima.

Novi gasni interkonektor sa Bugarskom pomoći će diversifikaciju energetskih izvora za Srbiju, koju će učiniti manje zavisnom od ruskog gasa.

EU trenutno unapređuje energetsku efikasnost nekoliko bolnica u Beogradu, uključujući najveću bolnicu – VMA, a do sada je obezbedila bespovratna sredstva za mere energetske efikasnosti u 200 zgrada u Srbiji, od vrtića i škola do drugih velikih bolnica i zgrada državnih institucija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.