U trendu

Žitelji nemačkog Feldhajma već dugo štede energiju

FELDHAJM – Evropljani ovih dana sa strepnjom otvaraju svoje račune za energente pripremajući se za velika povećanja cena, dok se komunalna preduzeća prebacuju na sve veće cene prirodnog gasa, nafte i električne energije, što je posledica rata u Ukrajini.

Zbog toga će mnogi ove zime pokušati da uštede smanjivanjem grejanja i gašenjem svetla, prenosi AP.

Navodi se da je tako nešto već uradilo oko 130 žitelja Feldhajma, smeštenog na oko sat i po južno od Berlina, skromnog ali dobro održavanog sela, koje je energetski samodovoljno više od jedne decenije.

Odvažni eksperiment pokrenut sredinom 1990-ih, doveo je do toga da je Feldhajm podigao nekoliko turbina na vetar kako bi selo obezbedilo struju.

Zatim je izgrađena lokalna mreža, pa solarni paneli, skladište baterija i više turbina.

AP ističe da je prošireno postrojenje za biogas koje pumpa toplu vodu kroz sistem centralnog grejanja u celom selu, kako bi bilo obezbeđeno i grejanje prasadi, što je bitno uvećalo prihod seoskoj zadruzi.

Navodi se da se 55 vetroturbina može videti, ali se ne može čuti oko Feldhajma, čiji stanovnici uživaju u nekim od najjeftinijih cena električne energije i prirodnog gasa u Nemačkoj.

„Svi oni mogu mirno da spavaju, a nemaju brige da će im se cene menjati u bliskoj budučnosti“, kaže Ketlin Tompson iz lokalne organizacije „NJu enerdžis forum“.

Ističe se da Feldhajmski praktični primer proizvodnje sopstvene ekološki prihvatljive energije, privlači hiljade posetilaca iz celog sveta svake godine i u suprotnosti je sa načinom na koji se Nemačka kao celina još oslanja – na uvoz fosilnih goriva za većinu svojih potreba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar