Živković (EPS): Struja neće poskupeti ove godine

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković izjavio je danas da struja za domaćinstva neće poskupeti ove godine, što, kako je naveo, pokazuje i finansijski izveštaj koji je kompanija predstavila javnosti.

„Nema osnova i razloga za povećanje cena električne energije ove godine“, kazao je Živković za RTS.

On je dodao da je EPS na 30.000 adresa domaćinstava poslao obaveštenja kojima ih poziva da ažuriraju podatke.

„Proces digitalizacije kompletnog snabdevanja naših potrošača je u toku kroz i portal Uvid u račun, i razne aplikacije koje su dostupne. One takođe zahtevaju i jednoznačnost podataka o svakom kupcu“, rekao je Živković.

On je naveo da ažuriranje baze mora da se uradi kako bi svaki potrošač kroz korišćenje aplikacije imao jednoznačan podatak o sebi i mogao da se prijavi da bi znao sve o svojoj potrošnji struje.

Prema njegovim rečima, najpraktičnije je doći i dostaviti potpisan ugovor.

Na pitanje o žalbama građana u vezi sa majskim računima on je kazao da je broj žalbi „ispod prosečnih vrednosti“.

„Ove žalbe su čak ispod prosečnih vrednosti koje imamo u nekom poslednjem periodu na nivou od ovih 3,5 miliona potrošača koliko imamo, to je negde 0,19 procenata“, kazao je Živković.

Govoreći o transformaciji EPS-a, istakao je da cilj dugoročna energetska i finansijska stabilnost, tržišno poslovanje i neophodne investicije, a nikako privatizacija i višak zaposlenih.

On je naglasio da su aktuelna geopolitička situacija i energetska kriza nametnuli novi realitet u energetici u svetu, a energetske kompanije se suočavaju sa ključnim temama koje se tiču energetskog suvereniteta i energetske sigurnosti, Zelene agende.

Prema njegovim rečima, EPS je prepoznao potrebu da se menja i krene u proces strukturnih reformi i transformaciju kompanije.

„Država ostaje vlasnik EPS i privatizacija apsolutno nije tema koja se razmatra. Transformacija EPS podrazumeva i proces jačanja ljudskih resursa i višak zaposlenih nije tema. Plan transformacije EPS podrazumeva konkretna strukturna, finansijska i operativna unapređenja poslovanja i procene su da bi u narednih godinu i po do dve trebalo da se implementiraju ovi procesi“, rekao je Živković.

On je naglasio i da su netačne priče o tome da EPS izdvaja funkciju trgovine električnom energijom, jer je ta oblast jedna od najznačajnijih funkcija i zato dolazi u nadležnost generalnog direktora.

Prvi čovek EPS je objasnio da se od trgovine električnom energijom mnogo očekuje zato i jeste dobila mesto na vrhu kompanije.

Podsetio je da je samo u 2024. godini EPS, trgujući na slobodnom tržištu, ostvario profit od 38 miliona evra.

O tome da li EPS uvozi struju ovih dana, Živković je rekao da se EPS ponaša tržišno i da taj segment podrazumeva profit.

„U danima kao što je bio prošli vikend ili sunčanim danima, cena na berzama bila je na nivou od minus 10, pa do pet i 10 evra po MWh, tada treba sačuvati sopstveni resurs, dobru hidrologiju i deponije uglja i doći do relativno jeftine električne energije koju kasnije možete plasirati u nekim drugim trenucima kada je ona značajno skuplja. U večernjim satima zna da bude i 200 evra po MWh“, kazao je Živković.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.