U trendu

Življa aktivnost na MTP tržištu, nego na Open marketu

BEOGRAD – Ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je danas 5,5 miliona dinara, neznatno više nego u sredu, pri čemu je veći deo ostvaren na Multilateralnoj trgovinskoj platformi nego na Open marketu, dok su referentni indeksi oštro pali.

Indeks najlikvidnijih akcija BELEX 15 je potonuo za čak 0,8 posto na 809,26 poena, a BELEXlajn je oslabio za pola procenta na 1.680,90 poena.

Većina akcija kojima se trgovalo na Open marketu zaključila je dan u minusu, a jedini dobitnik je bio proizvođač i distributer tehničkoh gasova Meser Tehnogas, koji je ojačao za 0,5 odsto na 16.100 dinara i ujedno ostvario najveći promet u iznosu nešto manjem od 0,9 miliona dinara.

Proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna je istrgovano za 0,5 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 8.800 dinara, dok je Naftna industrija Srbije pala za 1,0 procenat na 610 dinara, uz realizaciju od preko 0,4 miliona dinara.

Najviše je „stradala“ preferencijalna akcija Komercijalne banke, koja se stropoštala za 2,8 posto na 2.478 dinara, a isprometovana je u iznosu ispod 0,2 miliona dinara.

Na trgovanju na MTP tržištu je dominiralo poljoprivredno društvo Omoljica s prometom iznad 3,1 miliona dinara, uz rast cene od 1,2 odsto na 3.800 dinara.

Strani investitori ni danas nisu bili aktivni na tržištu akcija, a na Berzi nije trgovano ni državnim dužničkim papirima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.