U trendu

Zrenjanin postaje srpski Klermon Feran

ZRENJANIN – S novom fabrikom autoguma, Zrenjanin će se svrstati među gradove koji se ponose svojom gumarskom industrijom, kao što je Klermon Feran u Francuskoj, u kom radi kompanija Mišlen, ili Akrona iz Ohaja, i u kom se nalazi fabrika guma Guđir, rekao je za Tanjug zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

Prema projekcijama gradske uprave, Zrenjanin i Srbija će godišnje prihodovati više od 631,1 milion dinara od doprinosa i poreza na plate i imovinu, nakon otvaranja fabrike automobilskih guma „Linglong Tajer“, najveće investicije u istoriji grada na Begeju.

Paralelno s gradnjom fabrike, u kojoj će zaposlenje dobiti 1.200 Zrenjaninaca, neophodno je da se završi komunalno opremanje Industrijske zone „Jugoistok“ od 500 hektara, najveće radne zone u Srbiji.

Ta zona će pored kineske kompanije „Linglong Tajer“, biti ponuđena i drugim investitorima koji nameravaju da svoje proizvodne pogone otvore u Srbiji.

„Svaka industrijska zona, a Zrenjanin ih ima četiri, zahteva infrastrukturno opremanje priključicima za struju, vodovodnom i kanalizacionom mrežom. Bez infrastrukturno opremljenih industrijskih zona, nema investicija. Nema radnih mesta. A Zrenjanin je u prethodnih devet godina uspeo da obezbedi posao za 10.000 ljudi. Istih onih ljudi koji su početkom dvehiljaditih ostali bez posla. Fabrika ‘Linglong Tajer’ će značajno unaprediti privrednu poziciju našeg grada i kao veliki i priznati brend na svetskom nivou, čiji proizvodi se prodaju u više od 180 zemalja, olakšati privlačenje novih investitora“, rekao je Santovac.

Da bi ubrzala realizaciju investicije, koja će za 10 odsto uvećati ukupni budžet grada Zrenjanina, Vlada Srbije odobrila je 448,2 miliona dinara.

Ova sredstva biće utrošena u izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže i atmosfersku kanalizaciju zone od 500 hektara. Osim kompeksa „Linglonga“ vrednog milijardu dolara, koji se gradi na 97,8 hektara, preostalih 400 biće ponuđeno novim investitorima.

Ujedno će time biti obezbeđeni tehnički uslovi za buduće priključenje naseljenih mesta na gradsku komunalnu mrežu. Realizacija ovih radova biće poverena gradskom JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin, koje će ubirati prihod.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.