U trendu

Zrenjanin vraća dugovanja Gradske toplane prema Srbijagasu

ZRENJANIN – Grad Zrenjanin, kao osnivač, izmiriće dugovanja Gradske toplane prema „Srbijagasu“ tako što će u zamenu za dug izvršiti prenos svojine distributivnog sistema prirodnog gasa na teritoriji grada u svojinu „Srbijagasa“, čiji je osnivač Vlada Srbije.

Na današnjoj sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, usvojen je Predlog Odluke o načinu namirenja duga JKP „Gradska toplana“ Zrenjanin prema JP „Srbijagas“ Novi Sad.

Gradonačelnik Janjić, kako se navodi na sajtu grada, rekao je da dug postoji od kraja 2008. godine koji je Gradska toplana pokušala da sanira, ali da to nije bilo realno rešiti iz tekućeg poslovanja.

„Grad Zrenjanin preuzima dug našeg javnog preduzeća i distribuciju gasa će preneti na Srbijagas s tim što je deo sporazuma i da ‘Srbijagas’ već ove godine krene sa daljom gasifikacijom negasifikovanih delova grada, a to je devet naseljenih mesta“, rekao je Janjić.

Radovi su već započeti u Knićaninu, Perlezu, Belom Blatu, a krenuće i u Tarašu, Jankov Mostu, Orlovatu, Tomaševcu, Čenti i Fakaždinu.

Na taj način, kaže Janjić, cela teritorija grada biće gasifikovana, a vrednost investicije je preko 14 miliona evra i to će raditi „Srbijagas“, o svom trošku.

„Distributer gasa na teritoriji celog grada biće ‘Srbijagas’ i tu očekujemo i povoljnosti za potrošače, pre svega u mnogo jeftinijem priključku, a očekujemo i korekciju na dole što se tiče kubika koji troše naši građani i mislim da smo napravili dobar posao za Grad i za građane“, rekao je gradonačelnik.

Kako se navodi, dugovi su nastali tokom grejne sezone 2008/2009 prilikom korekcije cene gasa od 60 posto, a kada cena daljinskog grejanja nije pratila tu korekciju.

Tada je nastao dug od 250 – 300 miliona, a u međuvremenu dugovi su narasli na 599 miliona dinara.

Ova tema, dodaje se, biće razmatrana sutra na sednici Skuštine grada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.