U trendu

Žugić: Zaštita od potencijalne ekonomske krize su prevenc

BEČIĆI – Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić ocenio je danas da ekonomije zemalja Zapadnog Balkana, da bi se zaštitile od potencijalne ekonomske krize, moraju više da ulažu u prevenciju i finansijsku edukaciju, da centralne banke sarađuju s komercijalnim bankama, ali i da sarađuju međusobno.

Na otaranju Samita guvernera u Bečićima, Žugić je kazao da je bankarski sistem Crne Gore danas stabilan iako je prošla godina bila puna izazova.

“Imali smo izazovnu godinu, ali smo stabilnost bankarskog sistema značajno unapredili. Visina kamatne stope u procesu je blagog spuštanja, ali je i dalje visoka. Imali smo neadekvatno upravljenje rizicima, danas je stabilno”, ukazao je Žugić.

Dodao je i da su tri male nesistemske banke pretile da ugroze stabilnost sistema, ali su rešene dve koje su danas u stečaju i sada je sistem, kaže, ne samo sačuvan već i unapređen.

“U budućem periodu fokusiraćemo se na saradnju s komercijalnim bankama. Ne zavisi sve samo od centralne banke, to je partnerski odnos. Moramo da radimo i na jačanju supervizije, sprečavanju pranja novca i terorizma, povećamo nadzor platnog prometa, ali i da imamo saradnju sa MMF-om, Svetskom bankom, ali i bankama iz regiona”, zaključio je Žugić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.