U trendu

Zvanicnik nemackih Slobodnih demokrata: Otvoriti Sev. tok 2

BERLIN – Zamenik predsednika Slobodne demokratske partije Nemačke Volfgang Kubicki izjasnio se za otvaranje gasovoda Severni tok 2 zbog problema sa snabdevanjem zemlje energijom, u intervjuu koji je danas objavio nemački medij RND.

„Trebalo bi da otvorimo Severni tok 2 što je pre moguće kako bismo napunili skladišta gasa za zimu. Nema valjanog razloga da se Severni tok 2 ne otvori“, rekao je Kubicki, prenosi ruska agencija Tas s.

On je dodao da će, ako Nemačka na taj način dobije više gasa, možda čak i čitavu ugovorom zagarantovanu količinu, to pomoći da ljudi ne moraju da se smrzavaju zimi i da industrija ne pretrpi ozbiljnu štetu.

„Kada se rezervoari za skladištenje gasa popune, možemo ponovo da zatvorimo Severni tok 2, i druge gasovode takođe, kada postanemo nezavisni. A, to još uvek nismo“, naveo je Kubicki.

Izgradnja Severnog toka 2 je u potpunosti završena 10. septembra 2021. Nemačka je zaustavila njegovu sertifikaciju nakon što je Rusija priznala nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike, podseća Tas s.

Isporuke ruskog gasa do Nemačke preko Severng toka 1 smanjene su sredinom juna na samo 40 posto ukupnog kapaciteta gasovoda zbog problema s vraćanjem jedne turbine nakon remonta u Kanadi, a kasnije je protok smanjen još više, na 20 odsto kapaciteta, uz obrazloženje da zbog remonta mora da se isključi još jedna turbina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.