U trendu

Ekstremno desničarski novinar od danas na čelu francuskog nedeljnika Žurnal di dimanš

Redakcija poznatog francuskog nedeljnika Žurnal du Dimanš (Journal du dimanche) danas dobija novog šefa, dolaskom novinara označenog kao ekstremnog desničara.

Žofroa Ležen (Geoffroy Lejeune) (34) dolazi na čelo lista u sklopu dogovora o okončanju štrajka novinara, zabrinutih za namere budućeg vlasnika, milijardera Vensana Bolorea (Vinsent Bollore).

Ležen simpatizer kandidata ekstremne desnice Erika Zemura (Eric Zemmour) na predsedničkim izborima 2022. godine, preuzima svoju funkciju direktora redakcije u veoma konfliktnoj atmosferi između uredništva novina i menadžmenta grupe Lagarder (Lagardere), sadašnjeg vlasnika.

Imenovanje Ležena 22. juna odmah je izazvalo štrajk redakcije bez presedana, koji je traje do danas.

Zbog štrajka list nije bio objavljen tokom nekoliko vikenda.

Lagarder je saopštio da se od danas nastavlja rad lista, a naredni broj je predviđen sredinom avgusta.

Štrajk je započet jer novinari ne žele Ležena, „čije su vrednosti u potpunoj suprotnosti sa onima u listu“.

Novi vlasnik, Bolore poznat je po ultra konzervativnim stavovima.

Njegova grupa Vivendi će se spojiti sa grupom Lagarder, koja je vlasti nekoliko medija, među kojima su i časopis Pari Mač (Paris Match) i radio Evropa 1 (Europe 1).

Ležen je od 2016. godine bio na čelu ekstremno desničarskog časopisa Valer aktiel (Valeurs Actuelles), koji podržava Zemura.

Taj časopis je optužen za vređanje i rasizam prema jednoj poslanici gabonskog porekla, jer je objavio njenu karikaturu kao roba.

Ležen je prijatelj i sa drugom figurom esktremne desnice, Marion Marešal (Marechal), nećakom liderke stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen (Marine).

Novinari koji negoduju zbog njegovog imenovanja saopštili su da će Ležen danas zateći praznu redakciju.

„Ležen danas stupa na dužnost. Ući će u praznu redakciju. Nekoliko desetina novinara odbija da radi s njim i trebalo bi da napuste list“, dodali su novinari.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar