U trendu

Eskobar: Izbeći da u novoj crnogorskoj vladi budu anti NATO stranke

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da bi Crna Gora trebalo da izbegne da u novu Vladu uvede anti-NATO, anti-zapadnu političku stranku koja je i i protiv Evropske unije (EU), te da ako to uradi znači da je podlegla pritisku druge zemlje u odnosu na transatlanske partnere.

Na pitanje, kako bi SAD reagovale kada bi koalicija „Za budućnost Crne Gore“ bila deo vlade, imajući u vidu da je mandatar Milojko Spajić, kako pojedini smatraju, pod pritiskom, uključujući i predsednika Jakova Milatovića, da bivši Demokratski front bude deo vlade, on je kazao da je mnogo preporuka iz SAD, Evropske unije, Velike Britanije i čak i NATO-a da bi Crna Gora trebalo da izbegne da u svoju koaliciju uvede anti-NATO, anti-zapadnu političku stranku koja je i protiv Evropske unije.

„Ako Crna Gora to uradi, onda bira da prihvati pritisak druge zemlje u odnosu na preporuke transatlantske zajednice. Ne mislim da je sada potrebno razmišljati o tome šta bi se posle dogodilo. Crna Gora je veoma čvrsta i dobra NATO članica i saveznica i očekujemo da to nastavi i dalje“, rekao je on u intervju za Glas Amerike objavljenom danas.

Izjava Eskobara dokazi u trenutku kada se mandatar Spajić suočava sa snažnim pritiscima da u Vladu uvede i bivše članice Demokratskog fronta (DF).

Eskobar je kazao da posvećenost evropskom putu, članstvu u NATO-u i borbi protiv korupcije ne ispunjava svaka stranka u političkom spektru u Crnoj Gori.

„Međutim, verujem i da predsednik Milatović i mandatar Spajić dele te ciljeve i izazov je da bi trebalo da sastave vladu od stranaka za koje veruju da će ih ispuniti. Postoje neki narativi koji veoma odmažu. Jedan je da bi isključivanje najveće anti-zapadne stranke bilo protivno volji naroda. To nije tačno. Voljom naroda se biraju pojedinačne stranke, a na mandataru je da utvrdi kako će sastaviti vladu. Drugi je da bi se isključili glasovi etničkih Srba“, kazao je on.

Kako je dodao, ni kod jedne od stranaka s kojima mandatar Spajić želi da formira vladu ne postoji anti-srpsko raspoloženje.

„U stvari, priličan broj ima značajan deo birača koji su etnički Srbi. I na kraju, postoji najmanje jedna stranka koja kaže da je spremna da prihvati bilo koju spoljnopolitičku odluku vlade, ako im Beograd to dozvoli. To je suštinski nedemokratski i neprihvatljivo – ideja da bi jedan deo koalicije kontrolisala strana vlada i da bi taj deo bio više lojalan lideru strane zemlje, a ne premijeru ili crnogorskim biračima“, kazao je Eskobar..

Na pitanje da li su mu vidljivi spoljni pritisci na proces formiranja vlade u Crnoj Gori, naročito iz Srbije, on je kazao da postoji pritisak unutar stranaka, sa svih strana, na to kako bi trebalo formirati vladu.

„Naše ohrabrivanje je veoma otvoreno i javno. I naša očekivanja su veoma jasna građanima Crne Gore. Nisam siguran da su neki ljudi, koji vrše pritisak da druga stranka uđe u vladu, toliko transparentni i otvoreni o tome zašto je žele u vladi“, kazao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar