EU i UNDP uručili 580.000 evra za sprovođenje 12 inicijativa organizacija civilnog društva u Srbiji

Evropska unija (EU) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uručili su danas sredstva za sprovođenje 12 inicijativa organizacija civilnog društva (OCD) u Srbiji u ukupnom iznosu od 580.000 evra.

Zahvaljujući toj finansijskoj podršci ove organizacije će u naredne dve godine doprineti promovisanju mira i saradnje u regionu, edukaciji o tranzicionoj pravdi, prevazilaženju negativnog nasleđa ratnih zločina 1990-ih godina, zaštiti prava žrtava i preživelih tokom oružanih sukoba na prostoru Jugoslavije i njihovih porodica, rečeno je na svečanom uručenju pomoći.

Inicijative su odabrane putem javnih poziva za OCD u okviru regionalnog projekta „Podrška Evropske unije izgradnji poverenja na Zapadnom Balkanu“.

Organizacije civilnog društva koje su potpisale sporazume sa UNDP – Centar E8, Beogradski centar za ljudska prava (BCLjP), Europolis, Kulturni Front, Beogradski međunarodnopravni krug (BMK), Studentska Asocijacija MAAT, Građanske inicijative, Međunarodna mreža pomoći – International Aid Network (IAN), Romani Asvin, Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji, Udruženje porodica kosmetskih stradalnika i Udruženje porodica uhapšenih, zarobljenih i nestalih lica SRJ.

Među 12 odabranih inicijativa su Moja zemlja: Omladinsko pozorište kao sredstvo suočavanja sa prošlošću, Centra E8 koji će postaviti dokumentarnu koja afirmiše politiku mira i tranzicione pravde, a biće izvedena u šest gradova u regionu Zapadnog Balkana.

Podržane su i aktivnosti koje će sprovoditi Studentska asocijacija „MAAT“, kako bi uključila mlade iz celog regiona u procese tranzicione pravde i pomirenja na lokalnom i regionalnom nivou, pod sloganom „Mi! Generacija istine, saradnje i saosećanja“.

Međunarodna mreža pomoći (International Aid Network – IAN) pružaće psihološku podršku svedocima i svedokinjama u procesima za ratne zločine.

„Zahvaljujući podršci EU danas smo dodeli sredstva za 12 organizacija civilnog društva koje su angažovane na podršci miru i pomirenju na Zapadnom Balkanu“, rekao je zamenik stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Fabricio Andreuci.

Andreuci je istakao da je ova podrška deo incijative EU i UNDP za održivo pomirenje i mir, kao i za aktivno pomirenje i izlaženje u susret potrebama žrtava u zajednicama pogođenim sukobima 1990-ih godina.

„Ove inicijative su i dalje važne za postizanje održivog i dugotrajanog mira i njegovu izgradnju, kao i za pružanje veoma hitnih usluga koje se pružaju žrtvama i porodicama koje su prošle kroz sve to, takođe su važne  jer angažuju mlade ljude u ovim zajednicama da bi se obezbedilo da mir traje tokom više generacija“, rekao je Andreuci.

Rekao je da je uveren da će inicijative civilnih društava doprineti daljoj izgradnji poverenja i obezbeđivanju održivog mira u regionu.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva je istakla da je EU pokazala „nedvosmislenu podršku“ Srbiji i celom regionu Zapadnog Balkana u cilju podsticanja stabilnosti, pomirenja i trajnog mira.

Halačeva je ukazala da je rad organizacija civilnog društva kojima su dodeljena sredstva, važan EU, zato što se dotiče mnogih aspekata kojima su pogođena postkonfliktna društva.

„Njihove aktivnosti su veoma vredne i pokrivaju široku lepezu aktivnosti: od događaja za mlade, pozorište mladih, muzej podrška žrtvama i podrška porodicama nestalih“, rekla je ona.

Istakla je da je i sama tema važna i da se „visoko kotira“ na agendi EU, posebno zbog sve većeg broja konflikata u svetu danas i velikog broj dece i mladih koji stradaju u njima.

Halačeva je navela da se ovaj projekat sprovodi zajedno sa UNDP i da iznosi sedam miliona evra što je jedna od mnogih inicijativa koje EU realizuje u Srbiji.

Ovaj prijekat se bavi tranzicionom pravdom i izgradnjom poverenja u postkonfliktnim društvima i „možete da računate na našu dalju podršku… nastavićemo da pružamo podršku u oblasti tranzicione pravde i borbe protiv nekažnjivosti zločina sada i za dobrobit generacija koje dolaze“, rekla je Halačeva.

Predstavnica međunarodne mreže IAN Sanja Đurica istakla je da je to lokalna organizacija koja od 1997. godine pruža podršku žrtvama rata, sa fokusom na žrtve torture i članova njihove porodice.

„Ta podrška obuhvata psihološke, psihijatrijske i medicinske usluge, kao i pripremu svedoka za svedočenja u procesima za ratne zločine, s tim što u ovom projektu imamo jako važnu komponentu podizanje kapaciteta lokalnih udruženja bivših logoraša i drugih žrtava rata u Bosni i Hercegovini“, istakla je Đurica.

Po njenim rečima, kako vreme prolazi, sve je manje onih koji bi mogli da svedoče i da učestvuju u sudskom procesu, a interesovanje donatora jenjava.

„Jako nam je bitna ova podrška EU i UNDP – da nam pomognu da ostvarimo ovaj projekat, jer bez pravde za nastradale i preživele, bez kontinuiranog rada na transgeneracijskom prenosu traume, teško da će biti nekog stabilnog mira i pravog pomirenja na ovim prostorima“, ocenila je ona.

„Podrška EU izgradnji poverenja na Zapadnom Balkanu“ je četvorogodišnji regionalni projekat koji se sprovodi u partnerstvu sa kancelarijama UNDP-a u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Severnoj Makedoniji i Srbiji, i uz finansijsku podršku Evropske Komisije.

Cilj je povećanje odgovornosti za ratne zločine u regionu, uključujući regionalnu pravosudnu saradnju, podršku žrtvama i unapređenje dijaloga unutar društava i između etničkih grupa o zločinima počinjenim tokom 1990-ih, sa vizijom postizanja održivog mira na Zapadnom Balkanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.