U trendu

EU očekuje da Srbija sprovede usvojenu Medijsku strategiju

Evropska komisija očekuje od Srbije da sprovede Medijsku strategiju i u skladu sa njom stvori slobodno medijsko okruženje, omogući fer konkurenciju i osigura zaštitu medijskog pluralizma.

„Očekujemo od srpskih vlasti rezultate primene medijske strategije, u skladu sa obavezama koje su preuzete na najvišem nivou, kao i da stvore podsticajno okruženje u kome se sloboda izražavanja i sloboda medija nesmetano ostvaruju“, rekla je danas za N1 portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

Vlasništvo države nad medijima je posebna tema za Komisiju i Brisel očekuje „finalizaciju izrade medijskih zakona u skladu sa medijskom strategijom“.

„Pitanje vlasništva nad medijima od strane državnih preduzeća je još jedna oblast medijske strategije u kojoj očekujemo napredak u cilju obezbeđivanja fer konkurencije i zaštite medijskog pluralizma“, naglasila je Pisonero.

Ona je dodala i da bi država trebalo da preduzme „hitne mere kako bi se suprotstavila anti-EU narativima, manipulacijama informacijama i mešanju sa strane“.

„Očekujemo i da medijski regulator REM počne u potpunosti da ispunjava svoj mandat“, navela je.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar