U trendu

Evropski pokret poziva novu Vladu da potvrdi evropsku orijentaciju Srbije

Evropski pokret u Srbiji pozvao je danas buduću Vladu Srbije da nedovosmisleno potvrdi „rečima i na delu“ da je glavni spoljnopolitički cilj ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU).

U saopštenju objavljenom nakon što je mandatar Miloš Vučević predložio sastav nove Vlade, Evropski pokret je izrazio zabrinutost povodom najava nekih predstavnika vlasti o mogućem radikalnom zaokretu u spoljnoj politici zemlje, poput okretanja ka organizaciji BRIKS

„Ta organizacija ne može predstaljati racionalnu alternativu za proces ulaska u EU. Još su manje prihvatljivi predlozi o jačanju bliskih veza sa autoritarnim režimom u Rusiji, koji je pokrenuo agresiju i dugotrajni rušilački rat sa susednom Ukrajinom, čime se na duži period isključio iz zajednice mirnodopskih evropskih zemalja koje dele osnovne vrednosti o poštovanju ljudskih prava i mirnom rešavanju svih sporova“, navodi pokret.

Evropski pokret je ocenio da je vitalni interes Srbije i srpskog društva da se uključe u EU, jer je to savez država sa kojim Srbija deli osnovne vrednosti kao i najšire i najdublje ekonomske veze, i jer ona predstavlja prirodni okvrir za dalji put modernizacije i razvoja zemlje.

„Srbija je evropska zemlja i sva pitanja i izazovi koji se pred nju i njeno društvo postavljaju podrazumevaju evropska rešenja u okviru našeg prirodnog političkog i ekonomskog okruženja. Ulazak u EU predstavlja najbolji način za rešavanje složenih problema koji se postavljaju u narednim godinama i decenijama pred Srbijom, među kojim su i pitanja energetske i ekološke bezbednosti, obezbeđivanja mira, razvoja dobrosusedskih odnosa u regionu Balkana i drugo“, dodaje se u saopštenju.

Taj pokret je pozvao novu Vladu da preduzme mere kojima će se zaustaviti višegodišnji negativni procesi u zemlji poput urušavanja demokratskih vrednosti, jačanja autoritarnosti, neopoštovanja ustava i zakona, produbljivanja socijalnih razlika i pravne nejadnakosti između građana.

„U ovom okviru pitanje obezbeđivanja slobodnih i poštenih izbornih uslova predstavlja jedan od prioriteta od kojih će zavisiti društvena i državna stabilnost Srbije u narednim godinama“, piše u saopštenju Evropskog pokreta u Srbiji povodom objavljivanja imena novih članova Vlade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.