U trendu

Evropski socijalisti pozvali Brnabić da omogući nezavisnu istragu izbornih nepravilnosti

Predsednik Partije evropskih socijalista (PES) Stefan Loven je danas u pismu premijerki Srbije Ani Brnabić istakao zabrinutost zbog nepravilnosti koje su uočile Međunarodne izborne posmatračke misije tokom parlamentarnih i lokalnih izbora u Srbiji 17. decembra. 2023. godine.

U pismu Lovena koje je PES objavio na internet stranici navodi se da su i PES i Grupa socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu pozvale na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti, što je prava stvar koju treba da uradi Vlada države u procesu pregovora za članstvo u EU.

„PES je duboko zabrinut za vladavinu prava i građanska prava u Srbiji, nakon izveštaja o studentima koje je srpska policija privela tokom protesta u Beogradu krajem prošlog meseca. Mediji navode da su četvorica demonstranata i dalje u pritvoru. Prizor desetina hiljada građana Srbije širom zemlje koji protestuju zbog izbornih rezultata je jasan znak da srpsko društvo želi transparentniji i demokratskiji izborni proces“, navodi se u pismu.

Kako se navodi u saopštenju, od izbora je Vlada Srbije nastojala da umanji značaj prijavljenih kršenja i potisne glasove koji govore u odbranu demokratije i vladavine prava u Srbiji a PES “ mora da podigne svest o nepravilnostima koje je otkrila međunarodna Izborna posmatračka misija tokom izbora u Srbiji“.

PES navodi da ceni vreme premijeke Brnabić koje je uložila u rešavanje njihovih zabrinutosti (ona je 3. januara uputila pismo Lovenu), ali i da ostaje „potpuno neubeđen“ u njen pokušaj da reši probleme koje su identifikovali posmatrači izbora.

„Posmatrači Crte su primetili značajnu zloupotrebu glasačkih prava, zakona i institucionalnih procedure na sam izborni dan. Izražavaju zabrinutost u vezi parlamentarnih izbora, što ukazuje na odstupanje od standarda slobodnih i fer izbora, posebno u Beogradu. Zapaženi su slučajevi pritiska na birače, posebno u javnoj upravi i socijalnim službama, što su notirali posmatrači, tvrdeći da je izborna kampanja zamaglila granice između srpske države i Srpske napredne stranke (SNS). Medijska situacija u Srbiji tokom predizborne kampanje i posle izbora je posebna briga“, navodi se u pismu.

Dodaje se i da će taj odgovor na pismo i i predstojeći pun izveštaj međunarodnih posmatrača podstaći Vladu Srbije da pokrene transparentnu istragu prijavljenih izbornih nepravilnosti.

„Partija evropskih socijalista čvrsto podržava evropsku budućnost Srbije i Zapadnog Balkana i veruje da će unapređenje vladavine prava, transparentnosti i inkluzivnosti biti od koristi za Srbiju i njene građane. Bilo bi nam drago da vidimo modernu, demokratsku i prosperitetnu Srbiju kao deo Evropske unije“, piše u pismu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar