U trendu

Francuska ambasada:Slanjem nacrta statuta ZSO Ustavnom sudu obezbeđuje se podrška članstvu u SE

Ambasada Francuske na Kosovu saopštila je da bi slanjem nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) u Ustavni sud Kosovo dobilo podršku za prijem u Savet Evrope.

U odgovoru na pitanja kohe.net iz ambasade su rekli da je ovaj nacrt statuta najbolja osnova koja se nudi za osnivanje ZSO.

„Slanje nacrta statuta Asocijacije (ZSO) na ocenu Ustavnom sudu pominje se kao jedan od jasnih koraka koje Kosovo mora da preduzme kako bi obezbedilo podršku u Savetu Evrope, ali je premijer (Kosova Aljbin) Kurti izjavio da Kosovo nije prihvatilo taj plan kao odvojen od ukupnog plana (Briselskog i Ohridskog). Slanje nacrta statuta na ocenu Ustavnom sudu bio bi dobrodošao korak da se obezbedi podrška članstvu Kosova u Savetu Evrope“, navodi se u odgovoru ambasade.

Premijer Kosova Aljbin Kurti se juče sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte i ponovo izrazio protivljenje nametanju novih uslova za Kosovo pre konačnog glasanja o članstvu u Savetu Evrope.

Kurti je nakon sastanka sa predstavnicima Kvinte i EU na Kosovu rekao da je Kosovo ispunilo sve utvrđene uslove i da je svaki drugi zahtev u suprotnosti sa glasanjem u Parlamentarnoj skupštini SE koja je preporučila prijem Kosova u tu organizaciju.

Zatražio je da se pitanje dijaloga ne meša sa procesom članstva Kosova u Savetu Evrope.

Nemačka i Francuska su pre nekoliko dana zatražile da se nacrt statuta koji je predložila EU uputi na razmatranje Ustavnom sudu, kako bi uspešno glasalo za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

U susretu sa diplomatskim predstavnicima, premijer je istakao da ne treba dati prioritet tački koja se odnosi na Zajednicu opština sa srpskom većinom. On je dodao da ne prihvata nacrt EU statuta Asocijacije kao odvojen od paketa Briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa.

Francuska je dalje navela da statut koji je predložila EU za Asocijaciju (ZSO) „ima punu podršku zemalja koje podržavaju dijalog koji olakšava EU“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.