U trendu

Glavna izraelska vojna pravnica upozorila na neprihvatljivo ponašanje vojnika u Gazi

Glavna izraelska vojna pravnica general-major Jifat Tomer-Jerušalmi upozorila je ove nedelje komandante na nelegalne akcije vojnika u Pojasu Gaze.

„Naišli smo na slučajeve neprihvatljivog ponašanja koje odstupa od vrednosti IDF (Izraelskih odbrambenih snaga)“, napisala je ona u poruci.

Kao primere je navela „neprikladne izjave koje ohrabruju neprihvatljiv fenomen, neopravdano korišćenje sile, uključujući (silu) protiv pritvorenika, krađu, koja uključuje odnošenje privatne imovine u neoperativne svrhe i uništenje civilne imovine suprotno protokolima“, preneli su izraelski mediji.

Uz to je ocenila da neki incidenti prevazilaze disciplinski domen i prelaze u kriminal.

„Ti akti i izjave, dela indivudua koji ne predstavljaju kolektiv, su suprotni IDF kao profesionalnoj, moralnoj i dostojanstvenoj vojsci i nemaju mesta u njoj“, zaključila je Tomer-Jerušalmi.

Takođe je rekla da takvi akti pričinjavaju državi Izrael stratešku štetu u međunarodnoj areni.

Sada su u toku istrage posle kojih će se odlučiti da li valja preduzeti disciplinske ili krivične mere.

Upozorenju pravnice je prethodila poruka načelnika Generalštaba Izraela general-potpukovnika Hercija Halevija koji je poslao upozorenje vojnicima da vojska nije u ubilačkom pohodu, da ne deluje iz osvete, niti sprovodi genocid u Gazi u ratu protiv Hamasa koji traje više od četiri meseca.

„Mi se ponašamo kao ljudska biće i za razliku od našeg neprijatelja zadržavamo našu humanost. Moramo biti oprezni da ne koristimo silu kada nije potrebna, da pravimo razliku između terorista i onih koji to nisu, da ne uzimamo ništa što nije naše, kao suvenir ili oružje i da ne snimamo osvetničke filmove“, rekao je Halevi.

Ovim upozorenjima prethodio je članak u Njujork tajmsu pod naslovom „Šta su otkrili video snimci izraelskih vojnika: navijačko uništenje i ismevanje stanovnika Gaze“.

Na snimcima se vide izraelski vojnici koji daju pogrdne izjave o Palestincima, oštećuju civilnu imovinu i osmehuju se pred kamerama dok voze buldožere i koriste ekploziv.

Američki list preneo je izjavu izraelske vojske koja je takve snimke vojnika označila „sramotnim“.

Šef izraelske vojske je poručio vojnicima da je cilj pobeda i poraz okrutnog neprijatelja, koji zaslužuje gorki gubitak, ali da to nije genocid, aludirajući očito na optužbe za genocid i aparthejd sa kojima se Izrael suočava u najvišem sudu Ujedinjenih nacija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar