Gutereš očekivao više od rezolucije UN o Gazi, smatra da je potrebno humanitarno primirje

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je večeras posle izglasavanja rezolucije o Gazi u Savetu bezbednosti UN posle više dana odlaganja, rekao da „pravi problem“ za slanje humanitarne pomoći Gazi predstavlja „način na koji Izrael vodi ofanzivu“.

„Mnogi mere efikasnost humanitarnih operacija u Gazi prema broju kamiona egipatskog Crvenog krsta, UN i naših partnera koji mogu da pređu granicu. To je greška. Pravi problem je način na koji Izrael vodi ofanzivu koja pravi ogromne prepreke za raspodelu humanitarne pomoći u Gazi“, rekao je Gutereš.

Naglasio je da je humanitarni prekid vatre jedini način da počne da se odgovara na „očajničke potrebe stanovništva u Gazi i okonča košmar u kojem ono živi“.

Posle glasanja u Savetu bezbednosti o rezoluciji u kojoj nema poziva na prekid vatre, Gutereš je rekao da se više „nadao“ od Saveta bezbednosti.

„Nadam se da će današnja rezolucija učiniti da ljudi razumeju da je humanitarni prekid vatre zaista potreban ako hoćemo efikasnu humanitarnu pomoć“, rekao je Gutereš.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je večeras izglasao ublaženu rezoluciju o Pojasu Gaze koja predviđa veću humanitarnu pomoć toj palestinskoj enklavi, uz poziv na preduzimanje hitnih koraka da bi se stvorili uslovi za „održivi prekid neprijateljstava, a li ne i izričit poziv na primirje.

Rezolucija je prihvaćena s 13 glasova ‘Za’, uz dva uzdržana – SAD i Rusija. Na prethodne, oštrije verzije rezolucije Vašington je stavio veto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.