U trendu

Hrvatska kupuje osam američkih helikoptera Crni soko

Američki Stejt Department odobrio je zahtev Hrvatske za kupovinu osam vojnih helikoptera UH-60M Crni soko (Black Hawk) i uputio odluku na usvajanje u Kongres SAD.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, posao je vredan 500 miliona dolara i Zagreb ovim korakom pokazuje težnju da u u potpunosti „amerikanizuje“ svoju helikoptersku flotu.

Američka Agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju navodi da se u zahtevu Hrvatske pored helikoptera nalazi široka lista naoružanja i dodatne opreme, kao i obuka za letački i tehnički sastav.

Hrvatska trenutno od američkih letelica trenutno ima četiri helikoptera UH-60M za vazdušni transport, osam helikoptera Bell 206 Džet Rejndžer II za obuku i 15 borbeno izviđački helikoptera OH-58D Kajova Vorior za borbeno izviđanje i protivoklopnu borbu.

Nabavkom još osam UH-60M Hrvatska će imati celu eskadrilu Crnih sokolova.

Početkom godine Zagreb je Ukrajini donirano 14 Mi-8MTV-1 i Mi-8T, odnosno sve helikoptere tog tipa koji su leteli u hrvatskoj vojsci. Od ruskih letelica ostalo je deset Mi-171Š.

Hrvatski mediji pisali su ranije o problemima sa održavanjem američkih helikoptera UH-60M i da su od četiri helikoptera, dva prizemljena iz tehničkih razloga.

Tokom posete Americi bivšeg ministra odbrane Hrvatske Maria Banožića, zvanično je zatražena kupovinu osam helikoptera, od kojih bi četiri platila Hrvatska, a četiri Vlada SAD. I prilikom nabavke prva četiri UH-60M sproveden je princip plaćanja „pola Zagreb, pola Vašington“.

U originalnom dokumentu koji je upućen Kongresu, navodi se da je cena navedene glavne odbrambene opreme i helikoptera 250 miliona dolara, dok je ostatak spiska ostale opreme i obuke vredan dodatnih 250 miliona dolara.

Na spisku se nalazi različita oprema za komunikaciju, sistem za postavljanje naoružanja na helikopter, uređaji za upozoravanje na radarsko i lasersko zračenje, zatim balistička zaštita, sistem prepoznavanja „svoj-tuđ“, zaštita od elektronskog ometanja, sedišta za šefa posade ili mitraljesca, kao i mogućnost da se utovari oprema ili naoružanje na paletama.

Hrvatska kupuje i trenažere za pilote i tehničare, a važna stavka je i obuka koju će izvoditi osoblje iz SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar