U trendu

Hrvatska: U državnoj upravi moći će da rade stranci i penzioneri

U Hrvatskoj će po novom zakonu u državnoj službi moći da se zaposle i penzioneri i stranci, a pitanja za testiranje kandidata biraće veštačka inteligencija, piše danas zagrebački Jutarnji list.

Novi Zakon o državnim službenicima, po uzoru na druge članice Evropske unije, propisuje mogućnost zapošljavanja državljana drugih članica EU, ali i iz trećih zemalja.

Uslov će biti poznavanje hrvatskog jezika i latiničnog pisma, a strani državljani nećemoći da se zaposle na poslovima u telima državne uprave koji su propisani Ustavom ili zakonom, odnosno za koji postoji uslov hrvatskog državljanstva, već na opštim, administrativnim, računovodstvenim i informatičkim poslovima.

Po novom zakonu i penzioneri mogu da se zaposle na određeno vreme i na pola radnog vremena, uz uslov da osoba nije starija od 67 godina. Državna služba takvoj osobi moći će da traje do navršenih 67 godina, piše Jutarnji list.

Novi zakon uvodi centralizovani sistem zapošljavanja po uzoru na institucije Evropske unije.

Kandidati će se prijavljivati onlajn a kad ispune formalne zahteve i dostave dokumentaciju kroz posebni sistem koji će biti povezan s Centralizovanim obračunom plata, biće pozvani u ispitni centar Ministarstva uprave.

Tamo će ih dočekati računar, a testiranje će biti anonimno pod šifrom koju im dodeli sistem.

Druga novina koju zakon donosi jeste novi sistem ocenjivanja – službenici koji dobiju ocenu „zadovoljava“ biće slati na dodatno osposobljavanje ili premešteni na drugo radno mesto s istim stepenom obrazovanja, ali mogu dobiti manju platu.

Ocena „ne zadovoljava“ razlog je za otkaz, a zaposleni s tri najviše ocene – izvrstan, naročito uspešan i uspešan – moći će da ostvare bodove i platu veću do 30 posto tokom radnog veka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar