Indija pokušava da postane protivteža Kini, jača veze s Bangladešom

Indija i Bangladeš su danas potpisali sporazume za proširenje saradnje u oblasti pomorske bezbednosti i ekonomije, svemira i telekomunikacija, pošto Nju Delhi pokušava da se predstavi kao regionalna sila i protivteža Kini.

Sporazumi su potpisani tokom posete premijerke Bangladeša Šeik Hasine Indiji, koja je rekla novinarima u Nju Delhiju da su dve zemlje odlučile da podstaknu saradnju u energetskim i energetskim sektorima.

Takođe se susrela sa liderima indijske industrije i pozvala ih da investiraju u Bangladeš koji planira da razvije luke, vodene puteve, železničku i putnu infrastrukturu. Indija je pozajmila Bangladešu osam milijardi dolara u poslednjih osam godina, kako bi pomogla u proširenju te infrastrukture.

Indija je najveća izvozna destinacija Bangladeša u Aziji. Trgovina između dve zemlje dostigla je 15,9 milijardi dolara u finansijskoj 2022-23. godini.

Indija uglavnom izvozi pamuk, motorna vozila, šećer, gvožđe, čelik, aluminijum, električnu i elektronsku opremu u Bangladeš a uvozi žitarice, celulozni papir i karton, cement i sirovu kožu iz Bangladeša.

Bangladeš takođe ima dobre veze sa Kinom, njenim glavnim trgovinskim partnerom za sirovine. Industrija odeće Bangladeša, koja donosi više od 80 odsto prihoda od izvoza, u velikoj meri zavisi od Kine za sirovine.

Ali održavanje bliskih odnosa sa Pekingom predstavlja sve više izazov za Bangladeš, koji takođe ima diplomatske i trgovinske odnose sa Indijom i SAD, glavnim rivalima Kine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.