U trendu

Iran obavestio Kinu o tenzijama s Izraelom

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji i njegov iranski kolega Husein Amir-Abdulahijan razgovarali su 15. aprila telefonom o tenzijama između Izraela i Irana, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Amir-Abdulahijan je informisao Vanga o stavu Irana o napadu na konzularni deo iranske ambasade u Damasku, u Siriji, rekavši da Savet bezbednosti UN nije dao neophodan odgovor na ovaj napad, kao i da Iran ima pravo na samoodbranu kao odgovor na kršenje svog suvereniteta.

Uočljivo da je trenutna regionalna situacija veoma osetljiva, Amir-Abdlahijan je rekao da je Iran voljan da vežba uzdržanost i da nema nameru da dodatno eskalira situaciju.

Vang, takođe član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, rekao je da Kina oštro osuđuje i odlučno se protivi napadu na konzularni deo iranske ambasade u Damasku, smatrajući to ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava i neprihvatljivim.

„Kina je primila izjavu Irana da je njena akcija preduzeta ograničena i da je bila čin samoodbrane kao odgovor na napad na iranski konzulat u Siriji“, rekao je Vang.

„Kina ceni nameru Irana da ne cilja regionalne i susedne zemlje, kao i kontinuirano vođenje dobrosusedske i prijateljske politike. Veruje se da Iran može dobro da se nosi sa situacijom i poštedi region daljih previranja, istovremeno čuvajući sopstveni suverenitet i dostojanstvo“, rekao je.

Vang je takođe naveo da je trenutna situacija prelivanje sukoba u Gazi i da je sada hitan zadatak da se brzo sprovede Rezolucija 2728 Saveta bezbednosti UN i okonča sukob u Gazi kako bi se zaštitili civili i sprečilo dalje pogoršanje humanitarne katastrofe.

„Kina je voljna da održi komunikaciju sa Iranom za sveobuhvatno i trajno rešenje palestinskog pitanja“, zaključio je Vang.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.