U trendu

Izrael pokreće nove napade na Gazu dok traju pregovori o primirju

Izrael je danas napao ciljeve u Pojasu Gaze pošto je juče preuzeo kontrolu nad glavnim graničnim prelazom prema Egiptu,zemlji u kojoj pregovarači pokušavaju da iskoriste svoju poslednju šansu da doprinesu postizanju sporazuma o prekidu vatre.

Posle višenedeljnog najavljivanja početka kopnene ofanzive na pogranični grad Rafu, uprkos međunarodnom protivljenju, izraelski tenkovi su juče ušli i preuzeli ključni prelaz za isporuku pomoći opkoljenoj palestinskoj teritoriji.

Bela kuća je osudila ometanje humantarnih isporuka.

Ulazak u grad na jugu Gaze prepun raseljenih civila dogodio se dok posrednici u Kairu pokušavaju da postignu sporazum o oslobađanju talaca i primirju u sedmomesečnom ratu između Izraela i ekstremističkog Hamasa.

Anonimni zvaničnik Hamasa je upozorio da je to „poslednja šansa“ Izraela da oslobodi desetine talaca još uvek zatočenih u Gazi.

Egipatska Al-Kahera njuz je javila da su sve strane, što uključuje i Izrael, pristale da se obnove pregovori,a premijer Izraela Benjamin Netanjahu je ranije rekao da je izraelska delegacija već u Kairu.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi (John Kirby) je ocenio da to nije beznačajno.

Uprkos pregovorima u glavnom gradu Egipta očevici i lokalna bolnica su izvestili o izraelskim udarima širom Pojasa Gaze protekle noći i jutros, uključujući okolinu Rafe.

U napadu u razorenom Gaza Sitiju na severu ubijeno je u jednom stanu sedam članova iste porodice a još nekoliko ljudi je ranjeno, saopštila je bolnica Al-Ahli.

Izraelska operacija u Rafi počela je nekoliko sati pošto je Hamas kasno u ponedeljak saopštio da je prihvatio predlog o primirju,za koji je Izrael rekao da je daleko od onog što je ranije dogovoreno.

Uprkos tome Palestinci su se veselili na ulicama Gaze, ali je to veselje kratko trajalo.

Jedan stanovnik Rafe rekao je da se dan pretvorio u krvavu noć, te da je izraelsko bombardovanje otelo radost.

Netanjahu je operaciju u Rafi označio kao važan korak u oduzimanju prolaza Hamasu koji je ključan za uspostavljanje vladavine terora.

Prilaz je međutim onemogućen i agencijama za pomoć, a generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guterres) je apelovao na Izrael da otvori i prelaz Rafu i svoj Kerem Šalom jer je to posebno štetno za već strašnu humanitarnu situaciju.

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan-Pjer (Karine Jean-Pierre) je rekla da je zatvaranje prelaza neprihvatljivo i izrazila nadu da će Kerem Šalom danas biti otvoren, što se i dogodilo.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je međutim rekao da bi Izrael mogao da produbi operaciju u Gazi ako se pregovorima ne postigne vraćanje talaca kući.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.