U trendu

Izraelski vojni portparol tvrdi: dva civila ubijena na jednog člana Hamasa je 'povoljan odnos'

Portparol izraelske vojske Jonatan Konrikus rekao je, govoreći o žrtvama u ratu, da je „odnos dva Palestinca ubijena na svakog ekstremistu Hamasa“, kako je ocenio, „izuzetno pozitivan“, imajući u vidu „izazove urbanog sukoba“.

On je to kazao pošto je Agencija Frans pres, pozivajući se na susret visokih izraelskih zvaničnika sa novinarima, objavila sinoć da je IDF (Izraelske odbrambene snage) navela da je odnos žrtva u dosadašnjem ratu: „dva civila ubijena na hamasovca“.

Na pitanje Si-En-Ena (CNN) o tom izveštaju potpukovnik Konrikus je odgovorio da može da ga potvrdi.

„Mogu reći da, ako je to istina i mislim da će naši brojevi biti potkrepljeni, ako uporedite taj odnos u svakom drugom sukobu na urbanom terenu između vojske i terorističke organizacije koja koristi civile kao žive štitove i ugrađena je u civilnu populaciju, vi će te videti da je taj odnos izuzetan, izuzetno pozitivan i možda jedinstven u svetu“, rekao je izraelski vojni portparol.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je novinarima na konferenciji u subotu da je vojska ubila „hiljade terorista“. Izraelska vojska nije zvanično objavila procene ubijenih.

Frans pres je javio da je neimenovani izraelski zvaničnik na pitanje da li može da potvrdi ubistvo oko 5.000 ekstremista Hamasa odgovorio da su ti brojevi manje-više tačni.

Ministarstvo zdravlja u Gazi, kojom vlada Hamas, je objavilo u ponedeljak da je 15.899 Palestinaca, od kojih 70 odsto žena i maloletnika, ubijeno u izraelskim napadima od 7. oktobra kada je počeo rat.

To ministarstvo ne objavljuje koliko je civila među ubijenima.

Zvaničnica Stejt departmenta Barbara Lif (Leaf) rekla je Kongresu SAD u novembru da je teško proceniti bilans žrtava dok sukob traje i da ona veruje da bi mogao biti mnogo veći nego što se objavljuje.

„Mislimo da je vrlo visok iskreno. I moglo ni biti da je čak i veči nego što se objavljuje. Mi ćemo to znati kada oružje utihne“, rekla je Barbara Lif, pomoćnica državnog sekretara SAD za bliskoistočne poslove.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar