Jelena Jerinić: Evropski Zeleni podržali proteste i evropski put Srbije

Poslanica Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić izjavila je danas da je Evropska unija (EU) u medijima koje kontroliše Srpska napredna stranka (SNS) predstavljena kao neko ko od Srbije stalno nešto traži, a ne daje ništa zauzvrat.

Jerinić je agenciji Beta kazala da građani Srbije predugo slušaju izjave prepune opštih mesta o „posvećenosti Srbije evropskim integracijama“ i da je „Srbija na evropskom putu“.

„S druge strane, do većine građana i građanki ne dolaze potpune informacije o koristima koje Srbija ima kao kandidatkinja za članstvo u EU i kako to utiče na njihov svakodnevni život. SNS preuzima zasluge za sve što je u Srbiji izgrađeno ili unapređeno, propuštajući da jasno kaže da su mnogi od tih projekata sprovedeni uz pomoć predpristupnih fondova koje Srbija dobija od EU“, navela je ona.

Dodala je da se na televizijama s nacionalnim frekvencijama ne mogu čuti informacije o pomoći koju EU pruža Srbiji.

„Skoro je objavljena informacija da se u toku prošle godine predsednik Republike (Aleksandar Vučić) obratio javnosti 300 puta za 365 dana. U koliko tih obraćanja je govorio o EU u pozitivnom svetlu? EU je u medijima koje kontroliše SNS prvenstveno predstavljena kao neko ko od nas stalno nešto traži i pritiska nas, često u kontekstu Kosova i odnosa sa Rusijom, a ne daje ništa zauzvrat“, ocenila je Jerinić.

Na pitanje da li bi jasnije određenje predstavnika EU o protestima protiv nasilja i drugim problemima na koje ukazuje opozicija, pomoglo da se povrati poverenje građana u EU, Jerinić je kazala da u poslednje vreme takvi glasovi sve češće dolaze iz EU.

„Na taj način, veoma otvoreno, govorila je poslanica Evropskog parlamenta (EP) Alesandra Moreti, na sednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, a na nešto blaži način o tome su se izjasnili i izvestioci EP za Srbiju, kada su početkom juna bili u Beogradu. Rečeno je čak da su zahtevi protesta već sadržani u rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji koja je usvojena 10. maja ove godine“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, ovakve izjave evroparlamentaraca neće presudno uticati na masovnost protesta, ali je važno da građani Srbije znaju da EU prepoznaje naše probleme i da je ono što građani traže na protestima u skladu s evropskim vrednostima.

Povodom posete Beogradu evroposlanice zelenih Gvendolin Delbos-Korfild, Jerinić je kazala da Evropska zelena partija pruža nedvosmilenu podršku integraciji Zapadnog Balkana u EU.

„Evropski zeleni su iskreni partneri Ne davimo Beograd praktično od naših početaka i do sada su uvek bili tu i pružali podršku našem pokretu. Tako je i sada, kada zajedno s drugim opozicionim poslaničkim grupama organizujemo proteste Srbija protiv nasilja“, istakla je poslanica.

Upitana da li će i kada novoregistrovana stranka Zeleno-levi front postati deo Evropske partije zelenih, Jerinić je rekla da će ta stranka nastaviti da radi sve ono što je započeo pokret Ne davimo Beograd.

„Što se tiče članstva u Evropskoj zelenoj partiji, ovaj proces je već pokrenut i veoma ozbiljna kandidatura je podneta, pa očekujemo da na prvom sledećem kongresu i zvanično postanemo članica ove evropske zelene porodice“, kazala je Jelena Jerinić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.